Foto: Pixabay

Drugi put u povijesti Italija je osvojila europski naslov nakon što je u finalu Europskog prvenstva u nogometu na Wembleyju pred 60.000 gledatelja pobijedila Englesku s 3-2, nakon odigranih jedanaesteraca. Utakmica je u 90 minuta i produžetku završila 1-1.

Engleska je na Wembleyju povela već nakon u drugoj minuti igre, a strijelac je bio lijevi bočni igrač Luke Shaw. To je najbrži pogodak u finalima europskih prvenstava i ukupno četvrti najbrži u povijesti EURA, piše Hina.

Talijani su izjednačili u 67. minuti, golom Leonarda Bonuccija. Kako pogodaka više nije bilo utakmica je otišla u produžetak, a zatim je po drugi put u povijesti odluka o europskom prvaku donesena izvođenjem jedanaesteraca. Prvi put su jedanaesterci bili presudni 1976. godine kada je Čehoslovačka pobijedila Zapadnu Njemačku.

“Ovo je nevjerojatno. Stvarno je nevjerojatno. Kad razmišljam o tome odakle smo krenuli, s dna. Moramo zahvaliti treneru, predsjedniku, momčadi, navijačima. Ovaj trofej je zasluga svih, velika zasluga nacije”, rekao je Bonucci koji je sa 34 godine i 71 dan postao najstariji strijelac u finalima EP-a.

Talijanima je ovo drugi europski naslov, nakon što su prvi osvojili 1968. u Rimu, gdje su u finalu pobijedili reprezentaciju Jugoslavije (2-0) tek u drugoj, ponovljenoj finalnoj utakmici, nakon što je prva završila 1-1. Poslije su doživjeli dva poraza u finalima, 2000. su ih svladali Francuzi zlatnim golom (2-1), a 2012. su bolji od njih bili Španjolci (0-4).

Englezi nisu uspjeli ponoviti trijumf na domaćem terenu, na kojem su 1966. osvojili naslov svjetskih prvaka, tako što su pobijedili u finalu Njemačku (4-2) u produžetku. Bilo je ovo njihovo prvo finale na europskim prvenstvima i prvo na velikim natjecanjima nakon SP-a 1966.