StoryEditor

HRVATSKA ISPRED ŠVEDSKE Kovačić i Francuska zadržali Vatrene u elitnoj skupini Lige Nacija

Prije posljednjeg kola jedina se prednost Hrvatske naspram Švedske očitovala u postignutom broju golova u skupini A
Autor:
Global.
18/11/2020 u 21:25 h
pixabay
PIXABAY
Hrvatska nogometna reprezentacija ostala je u najjačoj skupini Lige nacije unatoč porazu protiv Portugala u posljednjem kolu natjecanja. Aktualni europski prvaci pred samim su istekom vremena rezultatom 2:3 došli do gostujuće pobjede na Poljudu. Opstanak u skupini ovisio je o utakmici između Francuske i Švedske, a pobjedom od 4:2 Francuzi su poslali Šveđane u nižu razinu natjecanja i održali Hrvate u društvu najboljih.

Svaki je pogodak presudan

Pravila Lige nacija govore da se u slučaju jednakog broja bodova na tablici u obzir uzima gol razlika koja je u situaciji Švedske i Hrvatske iznosila šest golova minusa. U tom je slučaju idući parametar međusobni omjer, ali naši reprezentativci izgubili su od "Plavo-žutih" u gostima rezultatom 2:1, što je isti rezultat kojim su Vatreni pobijedili u prvoj utakmici na Maksimiru u listopadu. Stoga se jedina prednost Hrvatske naspram Švedske očitovala u postignutom broju golova u skupini A, u kojima je omjer iznosio sedam naprema tri. Luka Modrić i društvo u ogledu s Portugalom morali su ostvariti barem jednak broj bodova kao Šveđani protiv Francuske i pritom se nadati da svjetski prvaci neće dopustiti velik broj golova u svojoj mreži. Izabranici Zlatka Dalića čvrsto su se postavili protiv zvučnih nogometnih imena portugalske ekipe. Pogotkom u 29. minuti Mateo Kovačić osigurao je vodstvo na poluvremenu, a paralelno su Francuzi uspjeli doći do prednosti nakon prvih 45 minuta unatoč ranom pogotku protivnika.

Ništa bez drame

Početkom drugog dijela Marko Rog gazi stopalo Cristiana Ronalda, a Michael Oliver pokazuje mu drugi žuti, odnosno crveni karton. U idućem napadu Rúben Dias zabija prvijenac u dresu Portugala (52‘), João Félix trese mrežu za vodstvo gostiju osam minuta kasnije, dok Šveđani gube 3:1 u Parizu. Igrači u kockastom bolje su izgledali s desetoricom na terenu, ali izjednačujući pogodak Kovačića (65‘) nedovoljan je za bod na Poljudu jer stoper Dias spretno i sretno postavlja konačan rezultat u 90. minuti. Istovremeno, Šveđani zabijaju preko Robina Quaisona i svim silama love izjednačujući pogodak koji bi im omogućio ostanak u skupini. Ipak, Kingsley Coman vraća vodstvo Francuske na plus dva i zapečaćuje sudbinu švedske momčadi. "Ostvarili smo ostanak u skupini, ali ne zahvaljujući sjajnoj igri i rezultatima, nego se tako pogodilo i to moramo prihvatiti. Drago mi je da je ova godina završila", komentirao je izbornik Dalić i pohvalio reprezentativce zbog hrabro odigrane posljednje reprezentativne utakmice ove godine, prenosi portal Gol.hr.
26. travanj 2024 07:04