StoryEditor

I POSTHUMNO HUMAN Pokreće se Stipendija Jasmin Telalović za poticanje izvrsnosti u STEAM području

Astronomsko društvo Višnjan ističe kako je sinergija izvedbenih umjetnosti i STEM-a potrebna radi afirmacije i kulture i znanosti te je dokaz mogućnosti izvrsnosti u oba područja

Autor:
Global
14/02/2023 u 13:38 h
<p>Jasmin Telalović</p>
Jasmin TelalovićZKM

Prema želji obitelji preminulog glumca Jasmina Telalovića, Zagrebačko kazalište mladih apelira da se umjesto vijenaca, cvijeća i svijeća uplate donacije na žiro račun Udruge Astronomsko društvo Višnjan. Prikupljeni iznos dodijelit će se kao "Stipendija Jasmin Telalović za poticanje izvrsnosti u STEAM području kod djece i mladih", namijenjene stipendiranju djece slabijeg imovinskog statusa koja žele sudjelovati u edukacijskim programima.

Astronomsko društvo Višnjan ističe kako je sinergija izvedbenih umjetnosti i STEM-a potrebna radi afirmacije i kulture i znanosti te je dokaz mogućnosti izvrsnosti u oba područja, a slično je razmišljao i Jasmin Telalović.

Podaci za uplatu su sljedeći:

Astronomsko društvo Višnjan

Istarska 5

52463 Višnjan

OIB: 90589944275

IBAN: HR85 2380 0061 1100 0843 4

Posljednji ispraćaj

Posljednji ispraćaj glumca Jasmina Telalovića bit će u srijedu, 15. veljače. 2023. u 13:20 sati na zagrebačkom Krematoriju, a komemoracija će se održati u ZKM-u u srijedu, 22. veljače. 2023. u 13:00 sati u dvorani Istra.

"Odlazak našeg Jasmina sasvim sigurno nije gubitak samo za njegovu obitelj i prijatelje, već i za čitavu kazališnu zajednicu, za sve one koji su ga poznavali i voljeli na drugačiji, ali ništa manje osoban način – kroz njegov rad i djelovanje na filmu i u kazalištu, a osobito u njegovom matičnom Zagrebačkom kazalištu mladih, čiji je član bio punih 20 godina", ističu iz ZKM-a.

Od naslovne uloge Janka Polića Kamova u predstavi "Kamov, smrtopis" u kojoj je kao 26-godišnji glumac pokazao veliki izvedbeni raspon od iznimne čvrstoće do blagosti u svojoj glumačkoj igri, pa se do posljednje dvostruke uloge Grigorija i Nikolaja Ilijiča Snegireva u predstavi "Braća Karamazovi", Jasmin je neprekidno pokazivao ono što i jest u srcu ansambla ZKM-a, koliko je kazalište prije svega iskustvo zajedničkog bivanja i stvaranja u prostoru umjetnosti.

'Najnježniji čovjek na svijetu'

Jasmin Telalović rođen je 1977. godine u Zvorniku. Akademiju dramske umjetnosti upisao je 1997, a u angažman Zagrebačkog kazališta mladih ulazi 2003. godine, gdje ostaje raditi gotovo do posljednjeg trenutka svog života. Osim u matičnom kazalištu glumio je u predstavama zagrebačkoga HNK-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, kazališnim produkcijama Eurokaza i drugdje.

Tumačio je uloge u filmovima i u brojnim televizijskim serijama – "Odmori se, zaslužio si", "Bitange i princeze", "Mamutica", "Stipe u gostima", "Na granici", "Metropolitanci" i drugima.

"Dragi Jasmine, zahvalni smo što nam u našim hodnicima, na našim pozornicama, u našem kazalištu zauvijek ostavljaš sve ono što si bio, u što si vjerovao i što si svojim talentom, ljubavlju i integritetom predano izgradio. Grlimo te nježno. Jer kao što je to rekao jedan od članova ansambla, tvoj prijatelj: Jasmin je bio najnježniji čovjek na svijetu", poručuju iz ZKM-a.

05. svibanj 2024 03:54