Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa ukazala je i na važnost industrije ljepote za mentalno zdravlje ljudi. Zbog nemogućnosti odlaska na kozmetičke tretmane, mnogi su osjetili negativne psihološke posljedice, o tom je problemu za BBC progovorio Iwan Steffan iz Walesa, koji odlazi na redovite injekcije botoksa i filera.

Zbog svojih redovitih tretmana ljepote osjeća se dobro, a za BBC je rekao da mu je najbitnije upravo da izgleda dobro te da se tako i osjeća. Slično proživljava i Sara James iz Cardiffa, koja ističe da je teško kada se naviknete na svoj izgled pa se pogledate u ogledalo i shvatite da niste isti. Za razliku od njih, Mared Perry koja tri godine odlazi na botoks tretmane lica izdvaja pozitivne strane karantene, ona smatra da je lijepo napraviti pauzu i da neke veće razlike u njezinom izgledu nema. Dodatna prednost koju Perry ističe jest i financijska ušteda.

Sociologinja, dr. Sara Louise Wheeler sa Sveučilišta Glyndwr navodi da je tjeskoba koju pojedinci osjećaju u ovakvoj situaciji vrlo stvarna i da je anksioznost prirodna pojava. Zastupnica britanskog parlamenta, Carolyn Harris napominje značaj industrije ljepote te ističe da je “mogućnost odlaska frizeru ili kozmetičaru važna i zbog mentalnog zdravlja, ali i društvenog blagostanja”. Saloni ljepote, frizerski saloni i studiji za tetovaže u Walesu i dalje su zatvoreni sa ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, a Harris upozorava da se ne bi trebalo izlagati nepotrebnom riziku i pribjegavati ilegalnim tretmanima.

Industrija ljepote je za vrijeme pandemije ojačala web prodaju, a najveći profit su ostvarili oni brendovi koji su svoje ime izgradili online. Sanja Varlaj, poslovna savjetnica za beauty sektor za portal Women in Adria ističe da se upravo online prodaja pokazala kao najefikasnije rješenje u uvjetima karantene i socijalne distance.