StoryEditor

IZLOŽBA INOVACIJA ARCA ‘Inovacije su pokretač gospodarstva i društva‘

Više od 200 izlagača iz devet zemalja izlažu svoje inovacije
Autor:
Global.
16/10/2020 u 21:40 h
predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Brčić
predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan BrčićPATRICIJA TURKALJ
Mobilna karantena, interaktivne magnetne igre, pročišćavač zraka, videoigra za slijepe i sigurnosna dječja podloga samo su neke od inovacija koje se predstavljaju na 18. izdanju Međunarodne izložbe inovacija ARCA, koja je otvorena u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a može se posjetiti još danas. Na izložbi sudjeluje više od 200 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Republike Sjeverne Makedonije, Libanona, Poljske, Irana i Kine. Najbolji među njima za svoj će rad biti nagrađeni brončanom, srebrnom i zlatnom medaljom te Grand Prix priznanjem, a prvi put i nagradom WIPO, koju dodjeljuje Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo.

Nužnost ulaganja u razvoj

Izložbu je otvorio predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Ivan Bračić, koji je s ponosom istaknuo da je od ove godine članom Udruge postalo Sveučilište u Zagrebu i njegovih 12 fakulteta. Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Brčić, Foto: Patricija Turkalj "To nam diže ugled, ali i donosi bržu i lakšu realizaciju potencijala inovatora", kazao je Bračić. Osim toga, ustvrdio je i da se u Hrvatskoj treba više ulagati u istraživanje i razvoj kao i povezivanje realnog sektora i akademske zajednice. "Među 38 zemalja u Europi koje prijavljuju svoje patente, mi smo na 33. mjestu, imamo još prostora za razvoj", rekao je Bračić. Voditeljica Odjela za industriju Hrvatske gospodarske komore (HGK) Tajana Kesić Šapić upozorila je da iako je hrvatski inovacijski sustav u posljednje dvije godine ostvario značajan napredak, njegovi rezultati i dalje su ispod prosjeka stranih sustava. [caption id="attachment_22498" align="aligncenter" width="696"] Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor Sveučilišta u Zagrebu, Foto: Patricija Turkalj "Stoga i ovu ARCU vidimo kao jednog od pokretača kreativnog i inovativnog načina razmišljanja i stvaranja", istaknula je Kesić Šapić. Okupljenima se obratio i prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, komunikacije i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, koji je govorio o suradnji Udruge inovatora i Sveučilišta. "Zajedno nastupamo diljem svijeta i Sveučilište je tu pokazalo svoj potencijal, u pet godina 14 sastavnica i preko 150 priznanja", istaknuo je. Šimpraga je također upozorio na izostanak potpore resornih ministarstava i potrebe za suradnjom s visokoobrazovnim institucijama. U ime predsjednika Zorana Milanovića nastupio je doc. dr. sc. Velibor Mačkić, posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju, koji je pojasnio da se struktura poticaja za poduzetnike i inovatore treba graditi sistemski. "Ako radimo sistemski doći ćemo do cilja – rasta zaposlenosti", poručio je.

Zlatna medalja za učenički robot

Među ovogodišnjim izlagačima nalaze se i učenici Tehničke škole Daruvar koji predstavljaju digitalni Jamb i autonomni robot. [caption id="attachment_22500" align="aligncenter" width="696"] Digitalni Jamb učenika iz Tehničko škole Daruvar, Foto: Patricija Turkalj "Umjesto pravih kockica tu je šest digitalnih kockica, ne možemo ih izgubiti i nema varanja", kazali su učenici Matej i Josip-Benjamin pokazujući funkcije na digitanom Jambu. Za robota, učenici su osvojili i zlatnu medalju na međunarodnom natjecanju u Češkoj. Iz 11. generacije riječkog Startup inkubatora dolazi Dominik Štrok, a njegova ideja bila je razvoj videoigre za slijepe osobe. "Sve što se trenutno nudi na tržištu je ili neprilagođeno za slijepe ili je sadržaj prejednostavan", rekao je Štrok. U igri se osoba oslanja u potpunosti na zvuk i dodir putem vibracije kontrole. "Dok se igra postoji korisničko sučelje pa tako i osoba koja vidi ima feedback od igre, ali on nema nikakvu prednost", naglasio je Štrok, koji i dalje želi nastaviti razvijati igre za slijepe igrače.
26. travanj 2024 07:12