StoryEditor

JEDINSTVENI PROJEKT Studenti FOI-ja osmislili pametnu posudu koja vodi brigu o biljkama

Posuda putem aplikacije skenira prostor, a zatim preporuča vlasniku koje su biljke najpogodnije

18/01/2023 u 20:12 h
8053
DRAGUTIN KERMEK

Pametnu posudu za biljke Choncha koja putem aplikacije skenira uvjete u prostoru te preporuča vlasniku najbolju vrstu biljaka za taj prostor osmislili su studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike. Nakon što se biljka posadi u pametnu posudu, treba je zaliti te unijeti u aplikaciju o kojoj je biljci riječ, a posuda će automatizirano voditi brigu o biljci na temelju prikupljenih podataka, piše na službenoj stranici Choncha.eu.

Radi se o prvom proizvodu temeljenom na primjeni IoT (Internet of Things) tehnologije. Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, dok će prvi prototip biti izložen na FOI-ju. Studenti Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić višemjesečno su radili na projektu, a odlučili su zajedno registrirati obrt.

Kako piše na stranici fakulteta, Choncha tim je do sada nastupao i na više startup natjecanja, a na natjecanju u Beogradu osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje. Studenti su se prijavili u program podrške Startup@FOI kojim FOI pruža financijsku i operativnu podršku mladim poduzetnicima i inovatorima u plasiranju proizvoda na tržište, a studentima je dodijelio ured u Tehnološkom parku u Varaždinu za daljnje razvijanje Chonche.

"Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uz znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz ovaj program smo od 2015. godine podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća", istaknula je dekanica FOI-ja Nina Begičević Ređep prilikom potpisivanja ugovora sa studentima.

Vezani članci
25. travanj 2024 09:50