StoryEditor

KLIMATSKE PROMJENE U SIBIRU Požari i poplave uzrokovani porastom temperatura

Yevgeny Zinichev, ministar kriznih situacija, objašnjava da su uzrok požara uglavnom neovlašteni i nekontrolirani poljoprivredni požari, ali je također okrivio i manje snježne zime, odnosno nenormalnu vlažnost tla
Autor:
Tekst: Stella Crnobrnja
19/06/2020 u 20:25 h
Vatrogasci gase požar
Vatrogasci gase požarPIXABAY
Sibir, hladnu tundru koja ostaje pod snijegom i do devet mjeseci, zahvatile su klimatske promjene. Vrlo rani porast temperature na Sibiru doveo je do jakih požara i poplava. Šefica državnog meteorološkog zavoda Marina Makarova ističe da je ovo "bila najtoplija zima u Sibiru, otkako su prije 130 godina počela mjerenja", prenosi Hina. Također, Makarova navodi da je u travnju u nekim dijelovima Sibira bilo i dana s temperaturama višim od 30 stupnjeva.

Broj požara udvostručen

Prema NASA-i, jaki požari pojavili su se još prošle godine u osmom mjesecu na teško pristupačnim područjima Sibirske provincije. Požari su za to vrijeme "normalni" zbog visokih temperatura, vjetrova i oluja, no nastavak istog vremena tijekom zime dovelo je Sibir u kritično stanje. Yevgeny Zinichev, ruski ministar kriznih situacija, objašnjava da su uzrok požara uglavnom neovlašteni i nekontrolirani poljoprivredni požari, ali je također okrivio i manje snježne zime, odnosno nenormalnu vlažnost tla, prenosi Independent. Nedavni požari u Krasnojarsku su bili 10 puta veći nego prošlogodišnji, piše The Washington Post.

Nije sve negativno

Vjačeslav Haruk iz centra za zaštitu od požara u Krasnojarsku kaže da se broj šumskih požara udvostručio u zadnjih 10 godina. Izgaranje šuma, koje zadržavaju plinove kao što su ugljikov dioksid i metan, povećalo je njihovu emisiju u atmosferu. No, tome je pridonijelo i topljenje permafrosta, trajno zaleđenog tla. Topljenje permafrosta nije štetno samo za promjenu klime, već ono izaziva i velike materijalne štete, kao što su klizanje tla i rušenje građevina. Foto: Pixabay Osim požara, porast temperature je doveo i do čestih padalina. Zabilježeno je trećinu više padalina nego što je uobičajeno u Sibiru, što je izazvalo poplave. Haruk ipak ističe i pozitivnu stvar ovakvih promjena. One će, naime, privući mnogo različitih vrsta ptica i životinja. Međutim, Haruk isto tako priznaje da mu nedostaju uobičajene zime i temperature od minus 40 stupnjeva, uobičajene za Sibir.
26. travanj 2024 08:12