StoryEditor

KRAĐA KIŠE Ambicioznim projektom Kina upravlja vremenskim prilikama, susjedne zemlje negoduju

Brojne kritike na račun kineskog programa upravljanja vremenom dolaze iz susjednih zemalja koje smatraju da kinesko zadiranje u klimu dovodi u rizik njihova područja
Autor:
Global.
13/12/2020 u 21:15 h
kina mijenja vremenske prilike<br />
kina mijenja vremenske prilike
Kineski znanstvenici započeli su s primjenom programa čiji je cilj upravljanje vremenskim prilikama na području regija najvažnijih za poljoprivredu, prenosi Jutarnji list. Program obuhvaća stvaranje umjetne kiše ili snijega da bi se poboljšali vremenski uvjeti koji pospješuju prinose. Jedan od ciljeva programa je zaštita od suša i požara, a već se pokazao korisnim u sprječavanju tuče koja je nanosila znatne štete na poljoprivrednim površinama. Kineska vlada nada se program u potpunosti osposobiti do 2025. godine.

Eksperimentalna tehnologija

U znanstvenim krugovima već godinama je poznata teorija da bi se procesom zasijavanja oblaka moglo regulirati vremenske prilike na širim područjima. Kina je međutim, napravila prvi korak i započela s golemim ulaganjima u istraživanja klimatskih uvjeta i osnovala Pekinški Ured za modifikaciju vremena, koji se u prvim danima programa uglavnom borio protiv nepogoda poput tuče ili suša. Danas aktivnosti kineskih znanstvenika na području upravljanja vremenom postaju sve ambicioznije. U projekt Tianhe, što u prijevodu znači "nebeska rijeka", Kina je uložila 19 milijuna dolara, a riječ je o najvećem pokušaju stvaranja umjetne kiše. Kineska nastojanja da upravljaju vremenskim uvjetima na velikim geografskim područjima potpomognuta su i velikim razvojem tehnologije i znanosti u posljednja dva desetljeća, prenosi ABC. Brojne kritike na račun kineskog programa upravljanja vremenom dolaze iz susjednih zemalja koje smatraju da kinesko zadiranje u klimu dovodi u rizik njihova područja. Iako Kinezi projekt primjenjuju isključivo unutar svojih granica čini se da nije moguće izolirati njegov utjecaj. Kina ovim projektom tretira golema područja. Indija, čija poljoprivreda ovisi o sezoni monsuna, tvrdi da su kineski eksperimenti sezonu učinili veoma nepredvidivom. Iz Tajvana dolaze optužbe za "krađu kiše", a dodatni je problem i to što dugotrajne posljedice mijenjanja vremenskih uvjeta na tako velikoj razini nije moguće predvidjeti. Kina je već pokazala da je spremna na velike i rizične pothvate poput gradnje golemih brana koje su također mijenjale klimu regija u kojima se nalaze.
26. travanj 2024 16:16