StoryEditor

KRADLJIVCI KNJIGA Nakon tri godine potrage ukradene knjige vraćene vlasnicima

‘Ove su knjige izuzetno vrijedne, ali što je još važnije, nezamjenjive su i od velike su važnosti za međunarodnu kulturnu baštinu‘, rekao je detektiv Andy Durham
Autor:
Global.
11/11/2020 u 16:04 h
Povratak ukradenih knjiga velike vrijednosti nakon istrage koja je trajala tri godine.<br />
Povratak ukradenih knjiga velike vrijednosti nakon istrage koja je trajala tri godine.
Kolekcija rijetkih i iznimno vrijednih knjiga pronađena je zakopana ispod kuće u Rumunjskoj nakon tri godine međunarodne istrage pljačke skladišta u Londonu. Tijekom pljačke ukradena su prva izdanja autora poput Galilea i Isaaca Newtona, izvještava The Guardian.

Sofisticirani provalnici

Iako je kolekcija pronađena gotovo cjelovita, neka djela pretrpjela su ozbiljna oštećenja zbog velike količine vlage kojoj su skrivene knjige bile izložene. Nakon pronalaska, knjige su vraćene talijanskim trgovcima i jednom njemačkom trgovcu rijetkim knjigama. "Ove su knjige izuzetno vrijedne, ali što je još važnije, nezamjenjive su i od velike su važnosti za međunarodnu kulturnu baštinu", rekao je za The Guardian detektiv i voditelj istrage Andy Durham. Pljačka Londonskog skladišta u kojemu su knjige čekale transport na aukciju u Los Angeles smatra se jednom od kompleksnijih kriminalnih operacija pljačke u posljednjih nekoliko godina. Kolekcija knjiga uključivala je vrijedne primjerke poput rijetkih izdanja Danteove Božanske komedije i crteže Španjolskog slikara Francisca de Goye te je stavljena pod snažnu zaštitu. Trojica pljačkaša izbušili su rupu u krovu skladišta i izveli absajl odnosno spust po užetu do polica s knjigama da bi izbjegli senzore kojima je osigurana unutrašnjost skladišta. Riječ je o profesionalnim provalnicima optuženima, osim za pljačku skladišta s knjigama, i za nekolicinu sličnih operacija u Velikoj Britaniji, prenosi BBC. Neprocjenjiva izdanja iz 16. i 17. stoljeća bila su skrivena pod slojem zemlje duže vremena, što je uzrokovalo velika oštećenja. Iako su neka oštećenja popravljiva, neka su djela potpuno uništena vlagom i plijesni. Pretpostavlja se da je nekoliko knjiga oštećeno tijekom transporta u Rumunjsku nakon pljačke. Međutim, nakon gotovo četiri godine potrage i velike međunarodne istrage pronalazak gotovo kompletne kolekcije velik je uspjeh. "Svaki put kad smo trebali pogledati knjigu, imali smo mnoga očekivanja u vezi s uvjetima, a kad smo pronašli svoja djela u dobrom stanju, bila je to velika sreća za nas, baš kao što je bila duboka bol vidjeti neke oštećene knjige", izjavila je nakon pronalaska knjiga Natalina Bado, talijanska trgovkinja knjigama.
26. travanj 2024 22:37