StoryEditor

KRATER KOD SAVE Snažna eksplozija iznenadila studente, glavni ulaz jutros ‘čuvaju‘ policija i vojska

‘Sreća u nesreći je što nije palo na paviljon jer bi posljedice bile veće, ali i ovako su svi ostali šokirani‘, ispričala je studentica Katarina

Autor:
Global.
11/03/2022 u 09:04 h
<p>Kod Studentskog doma Stjepan Radić pala bespilotna letjelica.</p>
Kod Studentskog doma Stjepan Radić pala bespilotna letjelica.MARISTELA BARIčEVIć
Oko sat vremena prije ponoći kraj Studentskog doma Stjepan Radić dogodila se snažna detonacija. Iako nije bilo ozlijeđenih, u trenutku je nastala panika. Zbog dima i mirisa plina u zraku stanovnici "Save" nisu odmah mogli zaključiti o čemu je točno riječ pa su se i na društvenim mrežama, a i u prostorima doma vrlo brzo krenule širiti razne teorije.

Izviđački dron iz Ukrajine?

"Nakon kratkotrajnog praska, osjetila sam da mi se zatresao krevet. Na prvu sam pomislila da je potres, ali sam ubrzo shvatila da se radi o nečem drugome. Zatim su počele priče po hodniku da se radi o puknuću plinske cijevi, bombi, avionu...", istaknula je studentica Dora. Ipak, nepoznati objekt prema zadnjim informacijama je bespilotna letjelica, a u blizini Jaruna pronađena su i dva padobrana, prenosi Večernji list. Međutim, to nije zaustavilo nagađanja. Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone ističe da bi objekt mogao biti izviđački dron Tu-141 Strizh. Foto: Maristela Baričević / GLOBAL Ministarstvo obrane ističe da ne mogu potvrditi niti demantirati događaj, a ministar obrane Mario Banožić kratko je rekao da MORH provodi istražne radnje. "Prilično fascinantan komad iz sovjetske ere. No, Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka i snimanje", napisao je Rogoway za The Drive.

Glavna vijest u domu

Samo nekoliko metara od prvog paviljona u zemlji se napravio krater promjera tri metra i dubine oko jedan metar. Na tom mjestu nalazi se i parkiralište pa je nekoliko vozila ostalo oštećeno. Situacija je sada pod kontrolom, glavni ulaz doma je blokiran policijskom trakom, policajcima i vojskom, no sinoć su se na tom mjestu počeli okupljati studenti. Neki su gledali s prozora, balkona, a neki su se i približili rupi u zemlji. Zemlje, betona i željeza je bilo posvuda što je vidljivo i na snimkama, donosi 24 sata. "Nije mi bilo baš svejedno. Sreća u nesreći je što nije palo na paviljon jer bi posljedice bile veće, ali i ovako su svi ostali šokirani jer nije baš da ti svaki dan nešto padne u dvorište i eksplodira. Više ne znaš kome vjerovati, a s obzirom na sve što se trenutno događa u Ukrajini normalno da vam to prvo padne na pamet. I još k tome padne u noći", komentirala je studentica Katarina. [caption id="attachment_36082" align="alignnone" width="1920"] Foto: Maristela Baričević / GLOBAL Mjesto događaja vrlo brzo su okružili vatrogasci i policija pa tako neke studente, koji su se u vrijeme eksplozije našli izvan prostora studentskog doma, nisu puštali na ulaz u dom. S obzirom da je od početka pandemije na Savi praksa da se svi sporedni ulazi u dom poslije 22 sata zaključavaju, studenti su ovaj put biti bili prisiljeni preskakati ogradu. "Zanimljivo bi bilo da je došlo do neke eventualne evakuacije. Da je pogodilo neki od paviljona, ja ne znam na koju foru bi ljudi trebali trčati van. Kao zaključavaju nas zbog sigurnosti. Koje? Možda uvedu sada uvedu i nešto sa zračne strane", požalila se studentica Antonia.
27. travanj 2024 01:51