StoryEditor

KRITIČNO UGROŽENI EKOSUSTAVI Sve brže izumiranje biljnog i životinjskog svijeta

‘Mi ne uspijevamo zaštititi raznolikost života za Zemlji‘, upozorava Johan Rockstrom, direktor Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja.
Autor:
Global.
28/10/2020 u 12:24 h
Nova studija pokazala velik pad bioraznolikosti. Samit stručnjaka u Kini sljedeće godine. Donošenje novih mjera.<br />
Nova studija pokazala velik pad bioraznolikosti. Samit stručnjaka u Kini sljedeće godine. Donošenje novih mjera.
Sve veći broj vrsta nalazi se pred izumiranjem ili će uskoro dospjeti na listu ugroženih vrsta, upozoravaju rezultati istraživanja bioraznolikosti objavljeni u časopisu Science. Članak potpisuje više od 60 svjetskih stručnjaka koji se slažu da kompromisna i polovična rješenje neće zaustaviti veliko izumiranje flore i faune. Trenutno, ono dolazi do vrhunca sudeći prema brzini kojom iz svjetskih ekosustava nestaju vrste ključne za njihovo održavanje, prenosi Hina.

Treba imat cilj

"Mi ne uspijevamo zaštititi raznolikost života za Zemlji", izjavio je Johan Rockstrom, direktor Instituta za istraživanje klimatskih utjecaja u Potsdamu. Istraživanje je provedeno da bi se prikupili važni podaci prije susreta stručnjaka iz cijelog svijeta koji bi trebali raspravljati o donošenju novih mjera za zaštitu bioraznolikosti. Sastanak bi se trebao održati u Kini iduće godine, a planirano je da nazočni budu predstavnici 200 zemalja članica Ujedinjenih naroda. Brojni znanstvenici, aktivisti i stručnjaci iz raznih područja naglašavaju da su provedbe mjera i ispunjavanje ciljeva postavljenih na sličnom sastanku prije deset godina propali te se trenutno velik broj ekosustava nalazi u kritičnom stanju. Najveći bazeni bioraznolikosti, poput Amazonske prašume i svjetskih oceana, pod sve su većim pritiskom uzrokovanim djelovanjem čovjeka. Prošli je mjesec svjetska organizacija za zaštitu prirode objavila da je fond biljnih i životinjskih vrsta smanjen za 70 posto. Samit COP15 koji se planira održati sljedeće godine u Kini posljednja je šansa za konačno definiranje ciljeva i promjena kojima bi se trebalo barem djelomično ublažiti posljedice klimatskih promjena i kontinuiranog uništavanja staništa biljnim i životinjskim vrstama. Pa ipak kao odgovor na vrlo kompleksna pitanja zaštite potreban je plan koji će uključivati sveobuhvatne mjere. "Nije dovoljno imati samo ambiciozan cilj borbe protiv izumiranja vrsta ako nemamo jednako ambiciozan cilj za ekosustave i genetsku raznolikost", rekao je Piero Visconti, zoolog i jedan od autora studije.
26. travanj 2024 03:44