StoryEditor

KUKU$ OSTAVIO DIGITALNI PEČAT Prvi NFT album na domaćoj glazbenoj sceni

Album ‘The Lost Files‘ seviran je u obliku trap memorabilije

02/04/2023 u 07:00 h
<p>Bend Kukus,<br />
Bend Kukus,IME

Kuku$ je ostavio digitalni pečat na domaćoj glazbenoj sceni s prvim NFT albumom, prenosi portal ravno do dna (https://ravnododna.com/kuku-objavio-prvi-nft-album-na-domacoj-glazbenoj-sceni/). Album "The Lost Files" donosi deset nikad objavljenih pjesama iz stare arhive koje su nastale tijekom deset godina rada grupe. Sve pjesme su u NFT obliku, a broj primjeraka albuma je limitiran na 50. Već je 11 primjeraka kupljeno.

NFT ili non-fungible token (nezamjenjivi token) je kriptografski zaštićen djelići blockchaina koji je osmišljeni tako da predstavljaju nešto sasvim jedinstveno, stoji na web stranici bug.hr (https://www.bug.hr/blockchain/sto-su-nft-i-i-zasto-ljudi-za-njih-daju-milijune-19244). Stvoreni su sa svrhom dokazom vlasništva nad drugim jedinstvenim oblicima digitalne ili "analogne" imovine, poput umjetničkih djela, kolekcionarskih predmeta, albuma i slično. Također su i sredstvo čuvanja vrijednosti. 

Uptown Records prva je hrvatska diskografska kuća s fokusom na blockchain tehnologiju. Oni potpisuju diskografiju Kuku$a koji je prvi hrvatski izvođač koji se okušao u NFT-u. NFT je format u razvoju, ali je oblik digitalnog vlasništva koji najsnažnije štiti autorska prava umjetnika.

"U novom desetljeću postojanja benda, odlučili smo se okrenuti upravo tome – modernoj blockchain tehnologiji. Uvijek smo među prvima postavljali trendove kada je u pitanju trap glazba", poručio je Kuku$. Nadodaju da novi album serviraju u obliku digitalnog mercha i trap memorabilije.

Objavu albuma prati i singl "Nemaš blage" za koju je predstavljen 3D videospot. Spot je inspiriran novim tehnologijama i metaversom u kojem je apsolutno sve moguće, a potpisuje ga Luka Reem Štimac. "Nemaš blage" moguće je poslušati na YouTubeu. Marko Dješka, nagrađivani umjetnik i animator, autor je deset originalnih grafika za svaku pjesmu.

NFT albumi

Prvi NFT album je "When You See Yourself" od Kings of Leon. Objavili su ga u ožujku 2021. godine, stoji na stranici nft now (https://nftnow.com/music/top-music-nft-moments/#:~:text=Kings%20of%20Leon%20is%20first%20band%20to%20release%20LP%20as%20NFT&text=It%20was%20called%20When%20You,of%20songs%20in%20three%20years.). Koristeći YellowHeart Platform zaradili su 1,45 milijuna dolara.

Uz Kings of Leon, 3LAU također ima NFT album pod nazivom "Ultraviolet", piše na web stranici Unified manufacturing (https://www.unifiedmanufacturing.com/blog/all-about-nft-albums/). Nizozemski DJ Don Diablo ponudio je film koncerta "Destination Hexagonia" osobi koja će dati najveću ponudu. Zaradio je 1,26 milijuna dolara. "Promises" Jacquesa Greenea i "Playboy" Torya Laneza još su neki od NFT albuma.

03. svibanj 2024 01:20