StoryEditor

LOŠE VIJESTI ZA STUDENTE Mjesečni najam stanova u nekim gradovima porastao i do 17 posto u odnosu na prošlu godinu

Zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu naglasila je da će poskupljenje stanova itekako negativno utjecati na studente jer u Zagrebu nedostaje i broj smještaja u studentskim domovima

Autor:
Global
18/09/2022 u 08:10 h
6969
Matea Petrović/Global

Rast cijena mjesečnog najma stana zahvatio je i studente koji svoje mjesto nisu našli u studentskim domovima. Cijene stanova u studentskih gradovima kao što su Zagreb, Osijek, Rijeka i Split narasle su od šest do 17 posto u usporedbi s prošlom godinom. Jeftiniji stanovi, koji su i najtraženiji, čine samo 10 posto tržišta najma. Zbog inflacije i manje ponude kvalitetnih stanova, gradovi u kojima su cijene najviše narasle su Split i Zadar, prenosi Hina.

Prema istraživanju koje je proveo jedan od najvećih internetskih oglasnika u Hrvatskoj, najveća potražnja stanova je u Zagrebu, gdje je cijena najma narasla za 6,63 posto. Osim inflacije, na skok cijena najma utjecao je i omjer ponude i potražnje. Ponuda najmova je pala za 17 posto, dok je potražnja narasla za 10 posto. Zagrebačko tržište zato može ponuditi više stanova koji se kreću od 450 do 650 eura mjesečno. Takvo će tržište znatno utjecati i na kvalitetu studentskog života.

"Rastuća potražnja za stanovima za najam podiže njihovu cijenu", objasnila je ua Hinu Tamara Slišković, docentica na katedri za makroekonomiju i gospodarski razvoj Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Nadodala je da iako potražnja stanova raste zbog stalnog dolaska studenata u Zagreb, na najam utječe i kretanje cijena kvadratnog metra stambenog prostora koje se odvija posljednjih nekoliko godina.

Zamjenica predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Bruna Bandula naglasila je da će poskupljenje stanova itekako negativno utjecati na studente jer u Zagrebu nedostaje i broj smještaja u studentskim domovima. Objasnila je da su neki studenti prisiljeni raditi tijekom studija kako bi si omogućili visoko obrazovanje jer nisu dobili smještaj u domu, ne mogu si priuštiti stan studenti ili im obitelj ne može pomoći u plaćanju najma.

"Sveukupno pati kvaliteta studija, a neki od studenata prisiljeni su i napustiti ga", objasnila je Bandula za Hinu. Zagrebački studentski domovi sa svojih 6500 ležajeva pokriva samo 10 posto ukupnog broja studenata na Sveučilištu.

Vezani članci
26. travanj 2024 09:01