StoryEditor

MEĐUNARODNA ZAŠTITA IZVORNOSTI Sorta duhana ‘hercegovački ravnjak‘ dobila potvrdu vrijednosti

Proizvođači ovog duhana smatraju se kriminalcima jer BiH nema duhanske stanice koje bi otkupljivale duhan od proizvođača
Autor:
Global.
11/06/2020 u 11:55 h
Duhan, duhanski proizvod
Duhan, duhanski proizvodPIXABAY
Sorta duhana "hercegovački ravnjak" upisana je u međunarodni registar imena podrijetla što je omogućilo međunarodnu zaštitu izvornosti ovog duhana. Zaštitu je dodijelila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo, a ovo ga čini jednim od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini.

Za zaštitu vrijednosti

Bosanskohercegovački portali prenose izjavu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, iz kojega kažu da je duhan registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju, a ovo je način da se zaštiti njegova autohtonost i vrijednost. "Hercegovački ravnjak" korijene vuče još iz 17. stoljeća, kako navodi povjesničar Hrvoje Mandić. Opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da se spoji s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana, a Mandić vjeruje da je duhan dolinom Neretve unesen u Hercegovinu. Bosna i Hercegovina obiluje obradivim tlom i pogodnim klimatskim promjenama što je, uz nisku nadmorsku visinu, omogućilo uzgajanje duhana. Proizvođači ovog duhana smatraju se kriminalcima jer BiH nema duhanske stanice koje bi otkupljivale duhan od proizvođača.

Jedan od najboljih

Švercanje duhana u 17. stoljeću mnogim je ljudima omogućilo školovanje djece i mogućnost da prehrane svoje obitelji, a uvoz se vršio putem duhanskih puteva. Proizvođači duhana su na ramenima nosili vreće pune duhana koje su dalje prodavali. Također, postoje mnogi drugi načini švercanja. Hercegovke su znale u haljini sakriti duhan i tako ga prenositi. Ovaj način švercanja mnogim ženama je donosio bol koja je znala dovesti i do smrti zbog upaljenog duhana. Muškarci su po noći ruksacima dolazili do kupaca i tako im prodavati duhan, a kada bi ih uhvatili žandari, pružali su oružani otpor. Osim oružanog otpora, ako bi ih žandar uhvatio kako puše cigarete, znali su ih progutati dok su još upaljene. Osamdesetih i devedesetih godina uzgoj duhana u BiH postaje neisplativ zbog nemogućnosti otkupa, a to se nastavilo i danas. Mnogi stručnjaci ističu da je hercegovački duhan jedan od najboljih i mogućnost da se plasira na europsko tržište je velika, ali nemaju ulagače koji bi to omogućili.
26. travanj 2024 10:03