StoryEditor

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA Virtualne izložbe prilagođene epidemiji

Manifestacija se u Hrvatskoj slavi od 1980. godine
Autor:
Global.
17/05/2020 u 14:08 h
louvre1210004_1920
PIXABAY
Zagrebački muzeji danas bi mogli nakratko odahnuti od realnosti žutih i crvenih naljepnica koje ih neprestano podsjećaju da, zbog posljedica potresa, još neko vrijeme neće moći primati posjetitelje. Pandemija koja je diljem svijeta zatvorila brojne muzeje, smanjila primanja, radnike ostavila bez posla i prouzročila velike gubitke i u tom dijelu kulture, ipak nije spriječila da se i ove godine, 18. svibnja, proslavi Međunarodni dan muzeja. Ovogodišnja tema je "Muzeji za jednakost: različitost i uključivost", prema izboru Međunarodnog savjeta muzeja sa sjedištem u Parizu. Cilj je prikazati važnost muzeja kao institucija koje pomažu razvoju univerzalnih humanističkih vrijednosti, uključivog i tolerantnog društva te promoviranju kulture kao znaka mira među ljudima.

Zagrebačka ponuda

Unatoč svim nedavnim događajima, ovaj se dan obilježava u muzejima diljem Hrvatske. "Velik broj muzeja uspješno je prilagodio svoje programe novonastalim okolnostima. Korisnicima su ponudili virtualne izložbe i edukativne serijale na društvenim mrežama, digitalna muzejska izdanja i posebno osmišljene online radionice", poručili su iz Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu, institucije koja vodi organizaciju manifestacije u Hrvatskoj. Tako će Muzej medicine i farmacije i odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU kroz virtualni program "Imagine all the people" predstaviti vizije hrvatskih liječnika koji su se zalagali za zdravstvenu ravnopravnost bez obzira na socijalni status. Iz Hrvatskog muzeja arhitekture u Zagrebu od 15. svibnja svakodnevno na svojim društvenim mrežama objavljuje radove 11 arhitektica i urbanistica. Galerija Klovićevi dvori je od 30. travnja otvorila izložbu konzervatora i povjesničara umjetnosti Miljenka Domijana pod nazivom "Od oka k srcu". Preko 300 fotografija i 50 crteža vode posjetitelje po Hrvatskoj i svijetu. Na internetskim stranicama Galerije može se pronaći izložba "Zagreb, kak imam te rad" u čast svim povijesnim dijelovima grada koji su oštećeni u potresu.

Virtualne izložbe za sve

Muzeji u ostatku Hrvatske pripremili su podjednako zanimljive programe. Muzej Međimurja Čakovec osmislio je virtualnu izložbu za djecu s poremećajima u autističnom spektru, a jedan od inicijatora projekta je i Udruga za autizam Pogled. Gradski muzej Bjelovar prikazat će 3D rekonstrukciju baruna Trenka, a Varaždin i Koprivnica nude virtualne izložbe. Narodni muzej Zadar osvrnuo se na gradske parkove uz vizualne priloge te edukativne igre, a domaćini temu objašnjavaju kao ljudsku kreaciju koja predstavlja kulturnu i prirodnu baštinu. Naglašavaju kako se prvi dalmatinski javni park otvorio upravo u Zadru 1829. godine, gdje su nekada uživali visoki društveni slojevi. Muzej grada Šibenika će u sklopu projekta "Kultajmo u Šibeniku" na društvenim mrežama prilagoditi muzejski sadržaj osobama s invaliditetom. Predmete iz stalnog postava isprintat će u 3D obliku da bi ih slijepi i slabovidni mogli istražiti dodirom. U muzeju su postavljene i tri induktivne petlje namijenjene osobama oštećenog sluha, koji od sada bez poteškoća mogu pratiti film o mletačkom admiralu Vettoru Pisaniju, koji je pokušao osvojiti Šibenik te o kugi koja je poharala grad krajem 17. stoljeća. Muzejski dokumentacijski centar pokrenuo je manifestaciju 1980. godine, a na njihovoj službenoj stranici može se pogledati detaljan program ovogodišnjeg i nekoliko prošlogodišnjih Međunarodnih dana muzeja.
26. travanj 2024 01:04