StoryEditor

MILIJUNSKA INVESTICIJA Na kampusu Borongaj gradi se podatkovni centar

‘Opet ćemo imati podatkovni centar relevantan i adekvatan potrebama moderne znanosti i obrazovanja‘, poručuje Ivan Marić, voditelj Projekta i zamjenik ravnatelja Srca
Autor:
Global.
08/10/2020 u 20:49 h
Podatkovni centar
Podatkovni centarPR: SRCE
U kolovozu su započeli radovi na uređenju i opremanju podatkovnih centara u sklopu projekta Sveučilišnog računskog centra (Srce) pod nazivom Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak. Podatkovni centri preduvjet su za uspostavu nacionalne e-infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja, poručuju iz Srca.

Za potrebe modernog obrazovanja

Konkretna investicija vrijedna je više od 54 milijuna kuna, a podrazumijeva prenamjenu već postojećih prostora Sveučilišta u Splitu, Rijeci i Osijeku. Poseban dio projekta je izgradnja samostalnog podatkovnog centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj, koji će se prostirati na 1300 kvadratnih metara. "Opet ćemo imati podatkovni centar relevantan i adekvatan potrebama moderne znanosti i obrazovanja. Kažem opet, jer se zadnji puta to dogodilo 1974. godine izgradnjom zgrade Srca", poručuje Ivan Marić, voditelj Projekta i zamjenik ravnatelja Srca. Ukupna vrijednost Projekta iznosi gotovo 200 milijuna kuna. Sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 posto, dok će preostalih 15 posto financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja. "Početak radova predstavlja važan iskorak prema izgradnji nove generacije nacionalne e-infrastrukture koja će znanstvenoj i akademskoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge", smatra Marić. Dodaje i da će udomljavanje računalne opreme omogućiti višestruke uštede u sustavu.
26. travanj 2024 19:26