StoryEditor

OMAR AL-GHAZZI Moj se otac rodio u šatoru 1950. i preminuo u šatoru 2024.

Profesor Omar Al-Ghazzi je na Fakultetu političkih znanosti govorio o povijesnom i medijskom kontekstu sukoba Palestine i Izraela

Autor:
Tia Knežević
06/06/2024 u 11:37 h
<p>dr. Omar Al Ghazzi</p>
dr. Omar Al GhazziCANVA/LSE

Moj se otac rodio u šatoru 1950. i preminuo u šatoru 2024. Ovom je rečenicom profesor Londonske škole ekonomije i političke znanosti dr. Omar Al-Ghazzi otvorio raspravu na Fakultetu političkih znanosti gdje je govorio o povijesnom i medijskom kontekstu sukoba Palestine i Izraela.

Genocid ili terorizam

Al-Ghazzi bavi se pitanjima izvještavanja o geopolitici, napose, u popularnoj kulturi. Na svojem je predavanju objasnio medijski okvir unutar kojeg zapadni mediji izvještavaju o zbivanjima na Bliskom istoku. Kazavši kako svaki događaj na svijetu ima određeni kontekst približio je položaj Palestinaca od britanskog kolonijalizma pa sve do početka novog tisućljeća. Osvrnuo se i na izvještavanje britanske javne televizije:

"BBC je izrazito oprezan prilikom izvještavanja. Kada govore o napadima na Gazu, nikada nećete čuti riječ genocid, već terorizam ili tome slično, kako bi političke aktere lišio odgovornosti".

Novinari kreiraju povijest

Na pitanje publike o važnosti povijesnog utjecaja, Al-Ghazzi je kazao da je povijest je učiteljica života, ali "novinarstvo je jako važan segment u povijesti jer upravo novinari na neki način kreiraju povijest".

"Koliko god bilo teško oduprijeti se pritiscima uredništva, novinari moraju ostati dosljedni sebi", istaknuo je.

22. listopad 2024 10:44