StoryEditor

NAKON 45 GODINA Sivi vukovi uklonjeni s popisa ugroženih životinja

U 48 američkih saveznih država, gdje su vukovi bili zaštićena vrsta, nalazi se više od 6000 sivih vukova
Autor:
Global.
02/11/2020 u 12:20 h
foto: 1.11.2020.<br />
Pixabay
foto: 1.11.2020. Pixabay
Novim zakonom Sjedinjenih Američkih Država, sivi se vukovi više ne nalaze na popisu ugroženih životinja i neće biti zaštićeni Zakonom o ugroženim vrstama, objavilo je američko Ministarstvo unutarnjih poslova. "Nakon više od 45 godina kao vrsta s popisa, sivi vuk premašio je sve ciljeve očuvanja za oporavak", izjavio je američki ministar unutarnjih poslova David Bernhardt. U 48 američkih saveznih država, gdje su vukovi bili zaštićena vrsta, nalazi se više od 6000 sivih vukova.

Stručnjaci protiv novih odluka

Unatoč velikom povećanju broja sivih vukova u posljednjih 40 godina na tom području, znanstvenici i ekolozi ne slažu se s tom odlukom, piše The New York Times. Smatraju ju nepromišljenom i opasnom za vrstu sivih vukova, a nekolicina planira podnijeti tužbu. Prema riječima Jamieja Rappaporta Clarka, predsjednika i izvršnog direktora skupine Defenders of Wildlife, vukovi sada zauzimaju samo djelić područja na kojima su se nekada nalazili. Potrebno je još puno rada da bi ta vrsta stvarno bila očuvana. Nakon što odluka stupi na snagu, savezne države morat će preuzeti odgovornost nad vukovima na svom području, no meksički sivi i crveni vuk, zbog ugroženosti, ostaju pod saveznom zaštitom, prenosi National Geographic. https://www.youtube.com/watch?v=XhBOTp1IyI0

Ekološki napad

To je drugi put u nekoliko godina da je federalna vlada pokušala ukloniti vukove s liste ugroženih životinja. Naime, i administracija bivšeg predsjednika Baracka Obame predložila je uklanjanje sivih vukova, ali taj je prijedlog povučen zbog snažnog protivljenja. Neki kritičari ovaj potez objašnjavaju još jednim Trumpovim ekološkim napadom jer je njegova administracija povukla nekoliko ekoloških propisa unatoč još uvijek prisutnoj nestabilnosti tih vrsta, prenosi NPR. Ipak, povijest vukova malo je složenija. Lovljenje, ubijanje, maltretiranje i trovanje vukova dovelo je do skorog istrebljenja te vrste na američkom tlu. Potaknuto time, došlo je do promjene Zakona o ugroženim vrstama 1978. godine, čime su svi sivi vukovi južno od Kanade dobili zaštitu. Novim zakonom, njihov se broj polako oporavljao u regiji Velikih jezera, a 1995. godine savezni službenici divljih životinja vratili su sive vukove u Idaho i Nacionalni park Yellowstone, gdje se njihova populacija u međuvremenu povećala.
26. travanj 2024 22:09