StoryEditor

NBA DRAFT Dolaze svježa imena za novu ligašku sezonu

Prva tri izbora ove godine imaju Minnesota Timberwolvesi, Golden State Warriorsi i Charlotte Hornetsi
Autor:
Global.
18/11/2020 u 14:10 h
DSC_0418
NEVA ŽGANEC/GLOBAL
"Prvim izborom Minnesota Timberwolves bira...", tim će riječima povjerenik NBA lige Adam Silver započeti ovogodišnji NBA draft u četvrtak u jedan sat prema hrvatskom vremenu. S obzirom na pandemiju održat će se virtualnim putem, a ne gdje je inače bio, u Barclays Centru u New Yorku, piše ESPN. Draft je događaj gdje NBA timovi svake godine biraju 60 najboljih prijavljenih igrača koji studiraju na američkom koledžu ili igraju u klubovima koji su izvan NBA lige. Da bi se pokušala izjednačiti kvaliteta u ligi, izbor obično počinju lošije momčadi, a završava s onim najboljima. Prva tri izbora ove godine imaju Minnesota Timberwolvesi, Golden State Warriorsi i Charlotte Hornetsi. Ovaj događaj značajan je upravo jer jedan igrač može promijeniti izgled cijelog kluba kao što su to učinili Michael Jordan i LeBron James. Naime, klubove na gubitničkom nizu, kao što su bili Chicago Bullsi i Cleveland Cavaliersi, košarkaške legende pretvorili su u osvajače lige.

Četiri najbolja igrača

Ova draft klasa na prvi pogled ne donosi igrače koji mogu sami promijeniti izgled franšize, ali u njoj svakako ima kvalitetnog materijala, prenosi NBA Draft Room. Četiri se igrača ističu, a to su Anthony Edwards, James Wiseman, LaMelo Ball i Deni Avdija. Anthony Edwards dolazi sa sveučilišta Georgia i igra na poziciji beka šutera. Draft stručnjaci prognoziraju njegov talent kao snažniju verziju Victora Oladipa, bek šutera Indiana Pacersa. James Wiseman najbolji je centar ovogodišnje klase. Dolazi sa Sveučilišta Memphis i uspoređivan je s velikim centrom San Antonio Spursa Davidom Robinsonom. LaMelo Ball mlađi je brat Lonza, razigravača New Orleans Pelicansa te se smatra čak i većim talentom od brata. LaMelo nije išao na koledž, ali je igrao u australskoj ligi kao razigravač Illawarra Hawksa. Sa svojim talentom i šutom ga uspoređuju s Jasonom Williamsom, razigravačem koji je 2006. s Miami Heatom osvojio naslov prvaka. Deni Avdija je još jedan primjer talentiranog europskog igrača koji se zadnjih godina može vidjeti na NBA draftu, što pokazuje svu globalnost sporta kakav je košarka postao. Avdija je raznovrstan igrač koji igra na poziciji niskog krila. Svoj talent brusio je u Maccabi Tel Avivu te ga zbog njegove euroligaške prošlosti uspoređuju s Lukom Dončićem, prenosi Index.

Najveći promašaji

U procesu biranja, kroz povijest NBA lige dogodile su se brojne loše odluke koje su utjecale na mnoge igrače i klubove. Dvije situacije tu se posebno izdvajaju. Jedna seže malo dalje u povijest i odnosi se na draft 1984. godine. Naime, Houston Rocketsi su kao prvi birali Hakeema Olajuwona koji je i do dan danas najbolji igrač tog kluba s kojim je osvojio dva naslova. Nakon njega birali su Portland Trail Blazersi i učinili nezamislivo, izabrali su malo poznatog centra ispred Michael Jordana, Sama Bowieja. Chicago Bullsi su birali kao treći i tako promijenili povijest košarke. Portland se svojim izborom pravdao razlogom što je na istoj poziciji imao Clydea Drexlera, vrhunskog igrača i člana kuće slavnih, ali zlatno je pravilo drafta da se treba izabrati najbolji igrač bez obzira na poziciju, pišu na ClutchPointsu. To ih je u konačnici i koštalo naslova jer su 1992. izgubili upravo od Chicago Bullsa u velikom finalu. Druga priča odnosi se na 2009. godinu, draft klasu koja je imala mnoge velikane poput Blakea Griffina i Jamesa Hardena. Jedan se ipak uzdigao iznad svih, a to je Stephen Curry. Curry je izabran kao sedmi od strane Golden State Warriorsa te je s čitavom ekipom promijenio kako se košarka igra kao sport. Šut za tri je s njegovom pojavom postao najubojitije oružje u cijeloj ligi. Jedan je tim posebno pogriješio s Curryjem jer nisu imali jedan već dva izbora da ga odaberu. Naime, Minnesota Timberwolvesi imali su i peti i šesti izbor. Odlučili su se za dva igrača koji su igrali na istoj poziciji kao i Curry, za Rickyja Rubija te manje poznatog Jonnyja Flynna.
26. travanj 2024 22:58