StoryEditor

NEODOBREN TRANSFER Jairo neće ući u rijetko društvo koje je igralo za Dinamo i Hajduk

Brazilac ipak nije odradio potencijalno najzvučniji transfer u HNL-u ovog ljeta
Autor:
Tekst: Filip Ivanac
07/10/2020 u 12:10 h
nogometni teren
nogometni terenPIXABAY
Dinamo je u ponedjeljak poslao službenu ponudu za ponajboljeg Hajdukovog igrača, napadača Jaira. Dalmatinski portal prenosi da je ponuda za Brazilca iznosila 2,7 milijuna eura plus Iyayi Atiemwen, ali Hajduk je brzo odlučio da nemaju namjeru prodavati svog ponajboljeg igrača velikom rivalu. Jairo je prema Transfermarktu u 81 nastupu za Splićane zabio 24 gola i podijelio 18 asistencija, a u Dalmaciju je došao iz grčkog kluba PAOK za svega 300.000 eura.

Vječno rivalstvo

O rivalstvu dva najveća hrvatska kluba ne treba previše govoriti, a samo rijetki igrači mogu se pohvaliti da su u karijeri branili boje obje momčadi. Tako je priča Joška Jeličića i Nike Kranjčara drugkčija od ostalih. Joško Jeličić dijete je Hajduka za koji je igrao od 1987. do 1993. godine. Smatrao se za jednog od najtalentiranijih Hajdukovih mladića, ali 1993. je prešao u Dinamo za koji je postigao 36 pogodaka i osvojio mnoge trofeje. Taj potez izazvao je negativne emocije Splićana, koji mu do današnjeg dana nisu to oprostili. Sam Joško Jeličić je u Podcast Inkubatoru pričao o težini tog prelaska te dogodovštinama u pregovorima. Tako je, primjerice, Franjo Tuđman svojim autoritetom u plavom salonu nagovarao Jeličića da dođe, Zdravko Mamić se jako potrudio da ga zadivi, a Hajdukovo vodstvo, prema njegovim riječima, nije bilo razumno njegovim riječima za njegovu situaciju. Naime, on u svojem ugovoru nije dobio dovoljno za uzdržavanje svojeg tada malog djeteta pa je morao živjeti kod punca i punice tijekom svog ugovora u Hajduku. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=9rHDEuQLKFU[/embed]

Navijači teško praštaju

Prelazak Nike Kranjčara iz Dinama u Hajduk jedna je od najromantičnijih priča u povijesti hrvatskog nogometa. Tata Zlatko, od milja Cico, legenda je Dinama, dok je Niko rođeni purger i jedan od najtalentiranijih igrača svoje generacije, koji bi po tek trebao postati legenda Dinama. Priča se promijenila početkom 2005. godine kada je nakon loše polusezone Dinamo odlučio smanjiti plaće igračima. Niko to nije prihvatio i stavljen je na transfer listu. Iznenađujuće je prešao u Hajduk gdje je uzeo broj 10, a Torcida ga je dočekala s oduševljenjem. Dinamovci nisu bili sretni s postupkom svoga djeteta te su ostavljali svakakve poruke ispred kuće Kranjčarevih i svako Maksimirsko Hajdukovo gostovanje proteklo bi u ružnim scenama. Čak je jednom prilikom užarena baklja pala na teren samo nekoliko centimetara od njegove glave. Niko je predvodio Bijele do zadnjeg prvenstva koje su osvojili i tako zauvijek ostao upisan u povijest Hajduka te uz sve kasnije Dinamove uspjehe ostavio Plavima gorak okus, koji i danas osjećaju.
26. travanj 2024 07:36