StoryEditor

NOVA STRATEGIJA Svjetska zdravstvena organizacija želi eliminirati rak vrata maternice

Gotovo svi slučajevi oboljenja povezani su s infekcijom raznih tipova humani papiloma virusa koji se prenosi spolnim kontaktom
Autor:
Global.
17/11/2020 u 15:22 h
syringe3908157_1920
PIXABAY
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pokrenula je strategiju eliminiranja raka vrata maternice, objavili su na svojoj službenoj web stranici. Rak vrata maternice, četvrti najčešći tip raka kod žena, bolest je koja se može spriječiti. U 2018. godini od raka vrata maternice oboljelo je 570.000 žena u svijetu, a više od 300.000 ih je preminulo. To su velike brojke koje bi do 2050. mogle biti smanjene za čak 40 posto ako se cijepi devet od deset djevojaka mlađih od 15 godina, vjeruje WHO.

Potrebna je promjena

Gotovo svi slučajevi oboljenja povezani su s infekcijom raznih tipova humani papiloma virusa (HPV) koji se prenosi spolnim kontaktom. Slučajeva zaraze dvostruko je više u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti čak je triput veća ondje nego u zemljama s visokim dohotkom. Doktorica Nothemba Simelela, pomoćnica generalnog direktora WHO-a, tvrdi da će se broj slučajeva do 2030. godine u prosjeku povećati na čak 700.000 ako se ne uvedu neke preventivne mjere. "S današnjom tehnologijom dijagnoza se može dobiti za 20 minuta, a žena se može početi liječiti odmah", rekla je Simelela na konferenciji za novinare. Dodala je da će alati i laboratoriji razvijeni za borbu protiv Covida-19 biti korisni za strategiju eliminacije raka vrata maternice. Doktorica Simelela smatra da je velik broj smrtnih ishoda od raka vrata maternice posljedica desetljetnog zanemarivanja ove bolesti. "Svijet se prvi put složio da zajedničkim snagama moramo pokušati iskorijeniti jedini rak čiji se nastanak i razvoj može spriječiti cjepivom", objasnila je Simelela te istaknula da je to također jedini rak koji je izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

Kako se zaštititi?

HPV se prenosi spolnim odnosom ili drugim intimnim kontaktom te je vjerojatnost zaraze vrlo visoka ulaskom u spolno aktivan život, prenosi ordinacija.hr. HPV nije i ne mora biti posljedica rizičnog spolnog ponašanja, a većina zaraženih ne zna da su nositelji virusa. U 90 posto slučajeva infekcija sama prolazi unutar dvije godine od zaraze, no ponekad ona može trajati godinama. Čak 80 posto spolno aktivnih osoba će jednom tijekom života biti zaraženo HPV-om. Od 2015. godine cijepljenje protiv HPV-a u redovnom je provedbenom kalendaru cijepljenja Hrvatske. Mladima se preporučuje cijepljenje prije ulaska u spolno aktivan život, a za one koji su spolno aktivni preporučuje se korištenje prezervativa koji smanjuje mogućnost prijenosa HPV-a.
26. travanj 2024 23:35