StoryEditor

NOVE IKSICE Ključ za studentske domove i karta za prijevoz na jednom mjestu

Članovi Hrvatskog studentskog zbora predstavili su prijedloge o proširenju funkcionalnosti studentskih iskaznica

12/04/2023 u 18:20 h
15816
FREEPIK

Ključ za studentske domove, karta za prijevoz i europska studentska kartica mogli bi se nalaziti na novim studentskim iskaznicama od početka sljedeće akademske godine. Promjene su dio Rezolucije o studentskoj iskaznici koju je Hrvatski studentski zbor (HSZ) usvojio krajem prošle godine, a kojoj je cilj poboljšati i modernizirati svakodnevicu studenata, prenosi Hina.

Od iduće akademske godine

"Nove iksice neće imati isti čip, odnosno neće imati magnetsku traku. Fizički nova iksica ide od iduće akademske godine, a digitalni oblik, odnosno uvođenje mobilnog identiteta ide od sredine akademske godine", rekla je Matea Vasilj, članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi. Predstavnici HSZ-a iznijeli su pred Povjerenstvom prijedlog da se studentske iskaznice ne koriste samo kao sredstvo plaćanja u menzama.

Hrvatski studentski zbor predložilo je nekoliko novih funkcija, među kojima je i da se studentska iskaznica putem čipa koristi kao kartica za ulaz u fakultete, studentske domove, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i slične objekte. Iksicu kao zamjenu ZET pretplatne karte studenti će pričekati jer sigurnosni standardi ZET-a nisu na zadovoljavajućoj razini, no razina sigurnosti Hrvatskih željeznica mogla bi omogućiti integraciju studentskih iskaznica.

'Treba nam modernizacija'

"Imamo različita stanja na različitim sveučilištima. Primjerice u Varaždinu se u studentski dom ulazi karticama, jednako kao i u Splitu i Dubrovniku", rekla je Vasilj. Objasnila je da kada je u pitanju Zagreb, infrastruktura za to ne postoji, ali da je Sveučilište spremno provesti potrebne promjene. Važan prijedlog HSZ-a uklapanje je iksice u European student identifikator čime bi se ona mogla koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima.

"Ideja mi se čini dobra jer nam definitivno treba modernizacija. Mislim da bi pogodnosti nove iksice studentima pojednostavile život i pružile im ugodnije iskustvo studiranja, odnosno manje stresa jer je sve na jednom mjestu. Posebno dobro zvuči uklapanje iksice u European student identifikator. Bilo bi super da se plan ostvari jer bilo je i vrijeme", zaključila je Maja Vuković, studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

26. travanj 2024 17:43