Foto: Pexels

Apple je vratio titulu najvrjednije svjetske marke, piše u izvješću svjetske savjetodavne agencije za procjenu robne marke Brand Finance. S povećanjem od 87 posto, prestigao je Amazon i Google prvi put nakon 2016. godine.

Samo na Novu godinu kupci su potrošili 540 milijuna američkih dolara na robu i usluge, a najpopularniji Appleov proizvod, iPhone, u 2020. godini činio je polovicu njihovih prihoda. Osim u prodaji proizvoda, Apple je zabilježio rast i u korištenju svojih digitalnih te pretplatnih usluga kao što su App Store, iCloud, Apple Music, Apple TV i druge. Isto tako, ova kompanija može se pohvaliti titulom prve američke tvrtke koja je dostigla tržišnu vrijednost od dva bilijuna američkih dolara, i to u kolovozu 2020. godine, u jeku pandemije koronavirusa, piše World Trade Market Review.

“Od Maca do iPoda, iPhonea, iPada, Apple Watcha, do pretplate na usluge, do beskonačnosti i šire”, komentirao je Laurence Newell, izvršni direktor Brand Finance Americas, Appleov povratak na prvo mjesto. Drugo mjesto zauzeo je Amazon kojeg slijede Google, Microsoft i Samsung. Skok u vrijednosti zabilježio je i Uber zbog povećane potražnje za kućnom dostavom u pandemiji, a Spotify se prvi put našao na ljestvici najvrjednijih brendova zbog povećane potražnje usluga streaminga glazbe i podcasta.

Od 500 marki na listi, najveći skok zabilježila je američka tvrtka električnih automobila Tesla s rastom od 158 posto, prenosi Lider. Trendu električnih automobila pridružit će se i najvrjedniji brend Apple koji kroz nekoliko godina planira lansirati svoj model električnog vozila modela Titan, prenosi Tportal.