StoryEditor

‘OPOREZUJTE BOGATE‘ Skupina milijunaša i milijardera poručila svjetskim liderima da žele veće poreze

U pismu su bogataši poručili da je situacija alarmantna i da se problem nejednakosti ne smije ostaviti za buduće generacije

20/01/2023 u 07:48 h
14615
Pexels

Skupina od 200 milijunaša i milijardera iz 13 država, među kojima su poznati glumac Mark Ruffalo i nasljednica jedne od najvećih medijskih kuća Abigail Disney, istaknula je da je potrebno oporezivanje bogatih. Svoje su mišljenje objavili u obliku otvorenog pisma u kojem pozivaju državne čelnike na veće oporezivanje ekstremno bogatih koje bi pomoglo stanovništvu preopterećenom oskudicom, piše The Guardian.

Pismo su nazvali "Cijena prevelikog bogatstva", a njime su ukazali na nedostatak djelovanja političkih vođi i poduzetnika koji su se okupili na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Disney je kritizirala to događanje i nazvala ga farsom.

"Sve dok sudionici ne krenu s oporezivanjem bogatih, cijeli skup ostat će primjer koliko su zapravo neosviješteni o problemu", rekla je Disney za CNBC.

U pismu su bogataši poručili da je situacija alarmantna i da se problem nejednakosti ne smije ostaviti za buduće generacije. Također, kazali su da trend gomilanja bogatstva može spriječiti samo oporezivanje ekstremno bogatih i da s time treba krenuti što prije.

"To je jednostavna, zdravorazumska ekonomija. To je ulaganje u naše opće dobro i bolju budućnost koju svi zaslužujemo, a mi kao milijunaši želimo u to uložiti", istaknuli su.

Gotovo dvije trećine novog bogatstva nastalog u posljednje dvije godine pripalo je onim najimućnijima koji čine jedan posto stanovništva, pokazalo je istraživanje skupine Oxfam.

Vezani članci
27. travanj 2024 12:49