Foto: Pixabay

Zapadno od tajlandskog Bangkoka, otkriven je kostur Brydeova kita čija se starost procjenjuje između 3000 i 5000 godina. Dug je 12 metara, a znanstvenici smatraju da bi to saznanje moglo pružiti “pogled kroz prozor u prošlost” za istraživanje mora i bioraznolikosti, prenosi BBC.

Tajlandski ministar zaštite okoliša Varawut Silpa-archa na svom Facebook profilu objavio je fotografije koje prikazuju nedavno pronađene kosti. Smatra se da je glava kita dugačka oko tri metra, a detektirano je i 19 cjelovitih kralježaka, pet rebara, lopatica i peraje, piše Independent.

Osim za istraživanje mora i biološke raznolikosti, ovaj kostur pružit će i informacije o “paleobiološkim i geološkim uvjetima u to vrijeme, uključujući procjenu razine mora, tipove sedimenata i suvremene biološke zajednice u to vrijeme”.

AIKhaleej Today piše da bi se točna starost kostiju Brydeova kita trebala znati u prosincu ove godine.

Specijalist za sisavce sa Singapurskog nacionalnog sveučilišta Marcus Chua rekao je da se djelomično fosilizirane kosti vrlo rijetko mogu pronaći te da je u Aziji prisutno još malo primjeraka “u tako dobrom stanju”.

Chua ističe da tajlandski zaljev “ima zanimljivu povijest zadnjih 10.000 godina”. Naime, istraživači smatraju da je razina mora tada iznosila i do četiri metra više nego što je danas. Ovaj primjerak Brydeova kita pronađen je u provinciji Samut Sakhon, a takvi kitovi karakteristični su za tople umjerene i tropske vode.