StoryEditor

PORAST GLAZBENOG STREAMINGA U Hrvatskoj najslušaniji Oliver Dragojević

‘U Hrvatskoj je u 2019. u odnosu na 2018. ostvaren porast u korištenju glazbenog streaminga za 42,7 posto‘, rekla je Maja Vidmar Klarić, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava
Autor:
Global.
23/09/2020 u 21:11 h
porast korištenja glazbenog streaminga.<br />
foto: Pixabay
porast korištenja glazbenog streaminga. foto: PixabayPIXABAY
Hrvatska bilježi porast korištenja glazbenog streaminga, a najslušaniji izvođač na Deezeru, jednoj od najpopularnijih streaming aplikacija na svijetu, je Oliver Dragojević, piše Jutarnji list. "U Hrvatskoj je u 2019. u odnosu na 2018. ostvaren porast u korištenju glazbenog streaminga za 42,7 posto", rekla je Maja Vidmar Klarić, direktorica Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava. Do tako velikog porasta došlo je zbog dolaska poznatih streaming platformi na naše tržište.

Slušaniji stariji izvođači

Odnedavno su u Hrvatskoj, osim Deezera, dostupni i YouTube Music, Apple Music te Spofity, koji top listu za Hrvatsku još nije objavio. Na Deezeru u Hrvatskoj najstreamaniji je Oliver Dragojević, čije su pjesme preslušane 908.776 puta. Ovaj dalmatinski pjevač slušan je i u inozemstvu, a nalazi se i na prvom mjestu na top listi Deezera domaće glazbe i u ostatku svijeta. Olivera, na Deezerovoj top listi domaćih izvođača u Hrvatskoj, slijede Gibonni, Magazin, Đorđe Balašević, Prljavo kazalište, Daleka obala, Dino Merlin, Parni valjak, Severina i Doris Dragović. Da su na Deezeru popularniji stariji izvođači od novijih, ne iznenađuje predsjednika Hrvatske diskografske udruge i direktora diskografske kuće Croatia Records, Želimira Babogredca. Po njemu je to očekivano jer se Hrvatska nalazi na teritoriju gdje je streaming još uvijek nova stvar, prenosi Jutarnji. "Provjerene zvijezde imaju velike kataloge pjesma koji su stvarani desetljećima i slušaju se često, svugdje i u svakoj prilici. Pjesme tih izvođača dio su naše glazbene povijesti, ali i pop identiteta, i kad ih skupite zajedno na jednom mjestu, ima ih velik broj", objašnjava Babogredac.

Nepodudaranje top listi

Primijećeno je i da postoji velika razlika između polugodišnje top liste Deezera i polugodišnje ljestvice HR Top 40. Na HR Top 40 ljestvici najslušanija je grupa Pavel koju slijede Marko Kutlić, Vatra, Igor Delač i Franka. "Billboard je prošle godine donio veliku analizu u kojoj je primijetio da je, za današnje prilike, radijski selektor skloniji ‘konzervativnom odabiru pjesama s prioritetnom rotacijom‘ od publike koja na servisima samostalno odabire glazbu", kaže Želimir Babogredac. Babogredac ističe da je HR Top 40 lista pojedinačnih pjesama, dok se na Deezeru mjere ukupni katalozi izvođača. Vremenom bi se stanje na te dvije liste trebalo promijeniti, a rezultati bi trebali biti vrlo slični, što ovisi o broju korisnika streaming aplikacija. Na svjetskoj razini najviše su streamani Post Malone, Billie Eilish i Ariana Grande.
28. travanj 2024 21:11