StoryEditor

PRVA KNJIGA GROFA DARKULE Priručnik za preživljavanje balkanskog mentaliteta

‘Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku‘, navode autori

14/12/2022 u 09:16 h
14479
MARIJA LAćA

Anonimni voditelji Instagram profila Grof Darkula izbacili su svoju prvu knjigu pod nazivom "Priručnik za preživljavanje". Knjiga je napisana u obliku dvadeset priča u kojima se dotiču problema balkanskog mentaliteta i tema stigmatizacije mentalnih bolesti, prava žena, LGBT populacije, partnerskog i obiteljskog nasilja. Uz svaku od potresnih, ali edukativnih priča prate privatne slike autora, prema Grofu Darkuli.

"'Priručnik za preživljavanje' sastoji se od 20 priča iz naših života kroz koje smo se u potpunosti ogolili i koje smo povezali s različitim društveno-političkim fenomenima o kojima se na našim prostorima i dalje premalo priča", ističu autori.

image
MARIJA LAćA

Sve teme koje su pokrivene u knjizi često su teme autorovih Instagram profila, ali je knjiga upotpunjena detaljima iz njihovih privatnih života. Međutim, autori ističu da je glavna poruke knjige samo jedna riječ, a to je aktivizam.

"Aktivizam je najsitnija i najveća radnja koju je neka osoba emocionalno i fizički sposobna proizvesti u datom trenutku, kako bi pomoću nje mijenjala stvari do kojih joj je u društvu i politici stalo", navode autori.

Već prve recenzije na knjigu stižu s odličnim kritikama. Književnica Nastja Kulović navodi kako tekstovi za neke mogu izazvati nelagodu, ali su potrebno kako bi probudili ideju da svatko od nas može biti društveno i osobno odgovorniji.

"Živimo u vremenu u kojem pričati o važnim temama nije dovoljno. Poruke moraju biti glasne i bez uvijanja skretati pažnju na ono bitno. Ovoj je knjizi to uspjelo", ističe prva recenzentica knjige, književnica Kulović.

Vezani članci
24. travanj 2024 00:56