StoryEditor

PRVA POBJEDA VATRENIH Kramarić, Livaja i Majer donijeli Hrvatskoj prva tri boda

U 35. međusobnom susretu Španjolska i Njemačka su po deveti put odigrali neriješeno

Autor:
David Novak i Mihael Farkaš
28/11/2022 u 04:00 h
<p>Hrvatska - Kanada</p>
Hrvatska - KanadaFREEPIK

SKUPINA F

Hrvatska – Kanada 4:1

Andrej Kramarić 36', 70', Marko Livaja 44', Lovro Majer 90+4'/Alphonso Davies 2'

Nakon pobjede Maroka nad Belgijom, bilo je jasno da Vatreni moraju po sva tri boda protiv neugodne Kanade. Da neće biti lako, vidjelo se već na samom početku kada je u drugoj minuti Alphonso Davies pobjegao Josipu Juranoviću te zakucao glavom za ranih 0:1. Ipak, to je možda nešto najbolje što se moglo dogoditi našoj reprezentaciji jer su odmah nakon toga krenuli pritiskati i igrati prema naprijed, onako kako oni to mogu i znaju. Iako je prvi pogodak Andreja Kramarića poništen zbog zaleđa, u 36. minuti ništa nije moglo spasiti Kanadu kada je ponovno matirao Milana Borjana te vratio stvari na početak.

Samo osam minuta kasnije, Hrvatska vodi. Strijelac je Marko Livaja koji je sjajno pogodio s ruba šesnaesterca za 2:1 te donio mirnoću i prednost Vatrenima na samom kraju prvog poluvremena. U drugom dijelu Kanađani su krenuli prema naprijed u pokušaju da izjednače, no nisu bili previše uspješni u tom naumu. Potvrdu pobjede upisali su Kramarić svojim drugim pogotkom u 70. minuti te Lovro Majer u 94. minuti nakon nesebične asistencije Mislava Oršića za konačnu pobjedu 4:1 i prvo mjesto u skupini nakon drugog kola.

Belgija - Maroko 0:2      

Abdelhamid Sabiri 73', Zakaria Aboukhlal 92'

U prvom susretu skupine F, susreli su se Belgija i Maroko. Od prve minute prvog poluvremena Belgija je krenula s pritiskom i prodorima te lako ulazila u prilike. No, Marokanci su ti koji su počeli stvarati pritisak i približavati se golu. To je urodilo plodom kada je u zadnjoj minuti dosuđen slobodan udarac za Maroko iz kojeg su postigli pogodak i ušli u vodstvo, no analizom VAR sobe pogodak je poništen zbog zaleđa. Prije samog početka dogodila se vrlo interesantna zamjena marokanskog vratara zbog želučanih tegoba, iako je bio na terenu tijekom intonacije himni.

Drugo poluvrijeme počelo je agresivno i trkački od obje momčadi, no Maroko je za nijansu bio bolji u tom segmentu jer je u samo nekoliko minuta stvorio dvije prilike za prednost. Belgija je nakon zamjena ponovo prebacila igru u višu brzinu i nastavila s pritiskom prema vratima Marokanaca, ali i Maroko nije posustajao. U 73. minuti Abdelhamid Sabiri iz slobodnog udarca postiže pogodak nakon greške i nepažnje belgijske obrane i vratara Thibauta Courtoisa. Konačnih 2:0 postavio je Zakarie Aboukhlala u 92. minuti na veselje marokanskih navijača pobijedili i osvojili prve bodove u Katru.

SKUPINA E

Japan - Kostarika 0:1

Keysher Fuller 81'

U skupini E, prvi susret drugog gola su odigrali reprezentacije Japana i Kostarike. Japanu je nakon pobjede nad Njemačkom, bilo potrebno osvojiti tri boda kako bi se već sada plasirao u daljnji tijek natjecanja. Pobjedom Kostarike malo se promijenila situacija na tablici gdje se sada i Kostarika može plasirati u osminu finala. Prvo poluvrijeme nije imalo puno prilika. I jedna i druga momčad nisu uputile udarac u okvir gola, tako da vratari nisu bili previše zaposleni u prvih 45 minuta.

U drugom poluvremenu, Japan je naglo digao razinu igre te dominirao posjedom lopte te udarcima u okvir gola Kostarike, no raspoloženi Keylor Navas je uspješno obranio sve japanske pokušaje. Kostarika igrom nije uspijevala stvarati prilike i približiti se u nešto bolju poziciju za zgoditak, sve do 81. minute. Keysher Fuller je na rubu šesnaesterca uputio udarac, prvi u okvir gola Kostarike na ovom Svjetskom prvenstvu, u gornji lijevi kut japanskog vratara Shuichi Gonda koji nije uspio na vrijeme obraniti taj udarac.

Španjolska – Njemačka 1:1

Alvaro Morata 62'/ Niclas Füllkrug 83'

Za kraj dana poslastica - dvoboj Furije i Elfa. Dok su Španjolci tražili novu pobjedu na krilima demoliranja Kostarike u prvom kolu rezultatom 7:0, Njemačka je tražila prve bodove na natjecanju nakon neugodnog poraza u prvom kolu od Japana. Španjolska je u prvom dijelu dominirala posjedom lopte te je dosta raspoložen bio Dani Olmo, no obrana Njemačke odolijevala je napadima bivšeg igrača zagrebačkog Dinama. Nijemci su unatoč svemu tome prvi načeli mrežu Unaija Simona, no pogodak Antonija Rüdigera poništen je zbog zaleđa te se na poluvrijeme otišlo bez pogodaka.

Deset minuta nakon početka drugog dijela, španjolski izbornik Luis Enrique uveo je "jokera" s klupe, Alvara Moratu koji je u 62. minuti postigao zgoditak nakon sjajne asistencije Jordija Albe za vodstvo Furije od 1:0. Ovaj pogodak značio je da je Njemačka očajnički morala krenuti prema naprijed i tražiti pogodak za izjednačenje, a i mijenjati igrače te je izbornik Hansi Flick posegnuo za svojim "jokerima" s klupe, a dobitna kombinacija bila je uvođenje Niclas Füllkruga koji je u 83. minuti uspio izjednačiti na konačni rezultat 1:1 te Nijemcima donijeti prvi bod na turniru. Ovo je bio 35. međusobni dvoboj ove dvije reprezentacije u kojima devet pobjeda imaju Španjolci te osam Nijemci, a današnjim remijem broj neriješenih susreta popeo se na devet.

Vezani članci
20. travanj 2024 05:50