StoryEditor

PRVI HRVATSKI SATELIT ‘Za mene je ovaj projekt ostvarenje dječačkog sna‘

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja do sada nije lansirala ni jedan satelit
Autor:
Global.
27/10/2020 u 11:15 h
Satellite
SatellitePIXABAY
Prvi hrvatski satelit Perun 1 očekuje svoje lansiranje, a predviđeni rok je do kraja 2023. godine. Izrada poznatog hrvatskog satelita traje već dvije godine, a u kreiranju su, osim stručnjaka, sudjelovali i studenti, prenosi RTL.

Projekt podržavaju i domaći investitori

"Za mene je ovaj projekt ostvarenje mog dječačkog sna. U ruci držim 3D model satelita kojeg smo mi dizajnirali i 3D printali. On je veličine trenutno deset puta deset puta deset centimetara, a u stvarnosti kada ga napravimo bit će veličine deset puta deset puta 20 centimetara i težit će otprilike jedan kilogram", rekao je Matija Makoter, student na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Radovi na zemaljskoj pripremi Peruna 1 još nisu dovršeni, no krajnji cilj satelita je snimanje Hrvatske izvan Zemljina omotača u razdoblju od četiri godine. Sam projekt vrijedi približno milijun i 200.000 kuna, a budući da je temelj edukacija, domaće su tvrtke projekt podržale donacijama. Snimljene fotografije Hrvatske koristiti će se u obrazovne svrhe, a podaci će biti dostupni svim ustanovama, sveučilištima i školama da bi ih mladi ljudi naučili koristiti. "Satelit, to je, kako ja kažem, ulaznica u svemirski klub. Taj satelit ima svoju kameru, znači da ima neku svrhu, da nije samo kao prvi Sputnik da samo bi-bi-bi-bi šalje ne, telemetriju, nego da eventualno pošalje i sliku", objašnjava Slobodan Danko Bosanac, fizičar i predsjednik u Adria Aerospace Associationu.

‘Bolje ikad nego nikad‘

Uz Perun 1 lansirat će se još 40-ak stranih satelita, što će hrvatski satelit koštati dodatnih milijun kuna. Ipak, kao jedina članica Europske unije koja nije lansirala satelit, moramo se, smatra edukator Ante Radonić, voditi onom "bolje ikad nego nikad՚". Satelit je dobio ime po Perunu, bogu groma i munje, vrhovnom božanstvu u panteonu slavenskih bogova, prema slavenskoj mitologiji. Ovo lansiranje će predstavljati istinski test hrvatskog znanja u visokoj tehnologiji za svemirsko okruženje, a osim toga, Hrvatska bi mogla postati članom Svjetskog Svemirskog Kluba, piše na njihovoj službenoj stranici.
26. travanj 2024 10:35