StoryEditor

RAKIJA ZA SVE Kroz povijest se koristila za hrabrenje vojnika, a danas kao analgetik

Istraživanje je pokazalo da je rakija Hrvatima omiljeno žestoko piće
Autor:
Global.
28/10/2020 u 17:45 h
20201028_155432
ANTON SMREKAR/GLOBAL
Hrvati imaju dugu tradiciju pečenja rakije, koliko za osobne potrebe, toliko i po pitanju industrije, što pokazuju brojne tvornice diljem zemlje. Prema Hrvatskoj enciklopediji, rakija pretežito ima alkoholnog udjela između 25 i 50 posto, iako brojna domaćinstva vole prijeći preko gornje granice da njihov proizvod kvalitetno zapeče svačije grlo.

Borbeno piće

Svoj je put na Balkanu rakija započela u 11. stoljeću kada se prema popularnom portalu Slavorum počela proizvoditi u Bugarskoj. Možda upravo u ovome leži tajna što je u narednom razdoblju Drugo Bugarsko Carstvo doživjelo svoj vrhunac, jer izvori spominju da su Bugari prije bitaka pili rakiju, nakon čega su se osjećali nepobjedivo. S ovim narodom se slaže Boris Čičak, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, koji navodi da pijući rakiju dobije veliko samopouzdanje. "Drukčije je od svake druge cuge, ima baš poseban učinak", rekao je Boris i pritom priznao da rakija, kao i srednjovjekovnim Bugarima, zna pobuditi neki čudan oblik agresivnosti, koji on ipak preusmjeri na veselje. Da i ostatak Hrvata voli rakiju pokazalo je i istraživanje iz 2012. godine, koje je ustvrdilo da je ona omiljeno žestoko piće u Hrvatskoj, prenosi Večernji list. Među "rakijoljupcima" se našao i Patrik Zetović, student Poslovne ekonomije.

"Ljekovit" učinak

"Smiješno je za reći, ali rakija kao da utječe direktno na dušu", našalio se Patrik i pritom spomenuo kako ovo piće zasigurno ima brojne ljekovite učinke. U narodnoj medicini naši stari rakiju često koriste za zubobolju, infekcije na koži, grlobolju i brojne druge probleme. Seoska domaćinstva u rijetko kojem zdravstvenom problemu ne razmišljaju o načinu kako ga tretirati rakijom. Student Šumarskog fakulteta Filip Komušanac shvatio je da, osim "ljekovitog" učinka, rakija utječe i na razmišljanje. "Uvijek imamo neke filozofske rasprave kad prijatelji i ja zajedno pijemo rakiju", zaključio je Filip jer mu od nje uvijek padaju zanimljive ideje na pamet. Koliko je rakija zapravo popularno studentsko piće potvrdio je i Luka Zvonarić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji je shvatio da u njegovom društvu rijetko koja zabava prođe bez prisustva boce rakije. "Zanimljiv je taj osjećaj, kao da ubije sve loše u vama", rekao je Luka. Rakija je popularno znana i kao "vatrena voda".  Ipak, ne treba zaboraviti i sve negativne posljedice konzumiranja alkohola, tako da"vatrenu vodu" treba konzumirati oprezno, odgovorno i u umjerenim količinama. A koliko je vaše znanje o rakiji? Provjerite u našem KVIZU!
29. travanj 2024 16:19