StoryEditor

SEKSUALNI ODGOJ Novi predmet ne bi samo govorio o seksu, nego i educirao o zaštiti od zlostavljača

‘U predmetu naglasak bih stavila na važnost upotrebe kontracepcije i na redovne ginekološke preglede‘, rekla je učenica Klaudija
Autor:
Global.
12/02/2021 u 09:41 h
Skola<br />
SkolaPIXABAY
Potaknuti kampanjom "Nisam tražila" koja je razotkrila brojne slučajeve seksualnog uznemiravanja i nasilja u proteklim danima, portal o seksualnoj i reproduktivnoj svjesnosti Reci.hr pokrenuo je peticiju za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta. U peticiji se ističu dva ključna problema, a to su nekažnjavanje seksualnog nasilja i nedostatak sustava prevencije.

Predmet temeljen na znanstvenim informacijama

"Peticija je tu jer je edukacija najbolja prevencija", kazali su pokretači peticije koja je organizirana s još 19 udruga i inicijativa, posebice zbog niza pokreta, svjedočanstva djevojaka i žena koje su bile žrtve seksualnog nasilja. Peticiju je potpisalo više od 10.000 ljudi, a pokretači su rekli da nisu očekivali tako brz odaziv, no već su desetljećima svjesni želje roditelja koji zazivaju da njihova djeca dobiju stručno obrazovanje o seksualnom odgoju. "Roditelji znaju da djeca odrastaju uz internet, uz pomoć kojeg su jednim klikom udaljeni od raznog sadržaja, i onog dobrog i lošeg te da je to potrebno staviti u kontekst obrazovnog sustava", objasnili su inicijatori peticije koji će zahtjev uputiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Vladi Republike Hrvatske. Naglasili su da je ovo već deseta godina otkako se država obvezala da će seksualno obrazovanje biti dio redovnog nastavnog plana i programa na svim razinama obrazovanja te da očekuju pomak.

‘Peticija je tu jer je edukacija najbolja prevencija‘, kazali su pokretači peticije

Sam predmet sastojao bi se od pouzdanih i znanstveno provjerenih informacija, usvajanja vještina potrebnih za smanjivanje rizika u seksualnom ponašanju i promicanju pozitivnih stavova prema različitim seksualnim orijentacijama, promociju rodne ravnopravnosti i uvažavanje rodnih identiteta. "Evaluacijske studije utvrdile su da su programi sveobuhvatne seksualne edukacije učinkovita strategija koja može pomoći mladima da odgađaju stupanje u seksualne odnose, smanje broj seksualnih partnera i utječu na povećanje upotrebe kondoma i kontracepcije", ustvrdili su začetnici kampanje. Foto: Pixabay Dodali su i da takva edukacija ne pristupa ljudskoj seksualnosti samo iz biološke perspektive, nego i iz one psihološke, istovremeno je stavljajući u širi društveni, kulturni i politički kontekst.

Učenici podržavaju ideju

"Smatram da bi seksualni odgoj trebao biti obvezan predmet u svim osnovnim i srednjim školama, posebice zbog posljedica kao što su neželjena trudnoća, abortus, spolne bolesti, depresija i slično", kazao je učenik Gimnazije Nova Gradiška, Goran Terzić. Seksualne teme Goran smatra tabuom jer se roditelji srame otvoreno razgovarati s djecom o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Zbog toga, rekao je Goran, mladi posežu za odgovorima na internetu. "Naravno, teško je obećati da će doći do nekakve značajnije promjene u vidu odgovornog spolnog ponašanja, no učenici će zasigurno usvojiti određena znanja", dodao je Goran koji bi u predmet uveo vrste seksualnog odgoja, korištenje kontracepcije, gradnju samopouzdanja i odlučnosti, kako imati kvalitetnu vezu, ali i teme o seksualnom uznemiravanju. Učenica četvrtog razreda Srednje škole Marka Marulića Slatina, Klaudija Biljaka, mišljenja je da je potez uvođenja seksualnog obrazovanja u škole trebao biti napravljen puno ranije, no kazala je da je bitno izboriti se za bolju edukaciju budućih generacija. "Takav predmet trebao bi sadržavati sve teme o spolnosti, a naglasak bih stavila i na važnost upotrebe kontracepcije i na redovne ginekološke preglede", napomenula je Klaudija. Objasnila je i da bi sve te teme mogle doprinijeti da seksualnost prestane biti tabu tema. "Učenike treba ohrabriti da prijave svaki čin nasilja. Uvođenje seksualnog odgoja u škole svakako će pomoći da se broj potencijalnih zlostavljača u novim generacijama svede na minimum", zaključila je Klaudija.

Učenica Klaudija mišljenja je da je bitno izboriti se za bolju edukaciju budućih generacija

Znanje koje se o navedenim temama dobiva na satovima biologije za učenicu Gimnazije Metković, Luciju Rodin, bilo je korisno, ali ne i dovoljno. "Podržavam uvođenje takvog predmeta u više razrede srednjih škola jer mislim da je tada najpotrebnije da učenice shvate ovu temu ozbiljno da zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje partnera", rekla je Lucija koja predmet vidi prilikom da učenici koji su već stupili u seksualne odnose nauče prepoznati prve znakove spolno prenosivih bolesti ili drugih bolesti reproduktivnog sustava. Znanje o pravilnim rukovanjem zaštitom od neželjene trudnoće Lucija također smatra izuzetno važnim. "Činjenice o toj temi iz biologije novi predmet trebao bi nadopuniti teorijom i savjetima", zaključila je Lucija.
29. travanj 2024 07:35