StoryEditor

SEKSUALNI ŽIVOT STUDENATA Spolni odgoj u Hrvatskoj postoji, ali samo na papiru

Od 2012. se godine provodi kao četvrti modul zdravstvenog odgoja, ali je sveden na samo dva do četiri sata nastave godišnje
Autor:
Global.
16/03/2019 u 17:50 h
Sex -ilustracija
Sex -ilustracijaPIXABAY

Gotovo sva hrvatska mladež, točnije njih 97 posto, 2008. godine je smatralo da je siguran seks jako važan, no tek malo više od pola njih zna navesti bilo koju spolno prenosivu bolest osim side i sifilisa. O kondomima, ljubljenju i predigri uče iz časopisa ili od prijatelja, a roditelji ili stariji apsolutno su zadnje osobe na svijetu kod koje bi potražili bilo kakav ljubavni ili seksualni savjet. Rezultati su to istraživanja koje je proveo Durex na više od 1000 ispitanika između 14 i 20 godine starosti.

A danas?

Jedanaest godina kasnije, njihovo znanje nije mnogo bolje. Dokazali su to Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV), koji su zajednički pokrenuli mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje. Na aplikaciji postoji kviz koji ispituje znanje mladih o HIV-u, a prema rezultatima 3000 takvih kvizova mladi znaju što je HIV i da se može prenijeti seksom, ne znaju gotovo ništa više od toga. Tako 15 posto njih misle da se virus može prenijeti plivanjem u bazenu sa zaraženom osobom, a gotovo pola njih vjeruje da može dobiti sidu ugrizom krpelja ili komarca.

Samo 4 sata godišnje

U vrijeme Durexovog istraživanja nije postojao spolni odgoj, a danas se on od 2012. godine provodi kao četvrti modul zdravstvenog odgoja nazvan "Spolna/ rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje", i to od četvrtog razreda osnovne škole. Ne radi se o zasebnom predmetu, već se 70 posto nastavnog gradiva integrirao u postojeće predmete poput biologije, psihologije ili prirode i društva. Ostatak se provodi kao dio razredne nastave i to najviše 12 sati godišnje.

Broj školskih sati posvećen seksualnosti prema kurikulumu zdravstvenog odgoja svega je 17 za cijelo osnovnoškolsko i 13 sati za srednjoškolsko obrazovanje – ukratko dva do četiri školska sata godišnje ovisno o razredu u kojem se predaje

Modul pokriva teme poput masturbacije, mjesečnice, pornografije, spolno prenosivih bolesti i seksualne orijentacije. Broj školskih sati posvećen seksualnosti prema kurikulumu zdravstvenog odgoja svega je 17 za cijelo osnovnoškolsko i 13 sati za srednjoškolsko obrazovanje – ukratko dva do četiri školska sata godišnje ovisno o razredu u kojem se predaje. No, čak i ta četiri sata izazivaju brojne kontroverze još od početka 2000-ih, kad se ideja seksualnog odgoja počela predlagati.

ANKETA

Što je HPV? Znam da je gadno, ali ne znam detalje“ "Ima li to neke veze sa sidom?"

Što je spirala i za što se koristi? "Nešto za žene, ali ne znam što" "To je ono što se stavlja u vaginu i onda ju raširi"

Koja je točna funkcija pilule za dan poslije? "Ta pilula izaziva mjesečnicu" "Ona uništava već oplođeno jajašce"

"Četvrti modul", kako je spolni odgoj u javnosti poznat određenim je, uglavnom kršćanskim, udrugama neprihvatljiv jer otvoreno promiče seksualne odnose i prihvaća homoseksualnost kao normalnu i zdravu orijentaciju, a naglašavaju i da se o seksualnim temama ne bi smjelo razgovarati s desetogodišnjom djecom. Liberalne skupine, s druge strane, spolni odgoj nastoje uvesti tako da u potpunosti zaobilaze i zanemaruju tradicionalne vrijednosti u državi čije je stanovništvo više od 80 posto rimokatoličke vjeroispovijesti.

Spolni odgoj se tako u praksi zapravo i ne provodi - u razrednoj nastavi razgovor o seksu ovisi o dobroj volji razrednika, a nastavne cjeline vezane uz seksualnost u predmetnoj se nastavi zaobilaze.

Seks je tabu

Usporedimo li hrvatsku situaciju s onom oko svijeta, možemo primijetiti da takozvani "Sex ed" u SAD-u postoji od dvadesetih godina prošlog stoljeća. Obavezan je predmet u svim američkim školama još petog razreda, no razlikuju se dva oblika u kojima se predaje. Nastavnici na izboru imaju cjelokupni spolni kurikul koji je najrašireniji i koji pokriva sve važne teme poput zaštite, kontracepcije, trudnoće i spolnih bolesti. Ipak, škole u pretežno kršćanskim saveznim državama poput Teksasa u velikoj se većini odlučuju na “abstinence only” predavanja, gdje se naglašava zabrana seksa prije braka, a potpuno se zaobilaze teme poput spolnih bolesti i kontracepcije. U Velikoj je Britaniji spolni odgoj obvezan predmet od jedanaeste godine učenika, a podučava o seksualnosti, zdravlju i reproduktivnom sustavu. Osnovne su lekcije zaštita od HIV-a i spolnih bolesti, sve što je više toga roditelj može odbiti. Nizozemska je najliberalnija europska zemlja i među vodećima je u svijetu u pogledu seksualnosti, pa njihovi učenici o spolnosti – prilagođeno njihovim godinama – slušaju od četvrte godine života. Pokrivaju se sve teme – od kontracepcije do zdravih veza, a priča se čak i o samom užitku u seksu. Ovaj pristup definitivno pali, jer zemlja bilježi jako nizak broj tinejdžerskih trudnoća, mladi u odnose ulaze nešto stariji nego većina svijeta, a za svoje prvo iskustvo velika većina njih kaže da je bilo jako ugodno.

No, postoje i zemlje u kojima se stvari poput seksa, menstruacije i trudnoće smatraju tabu temom i izbjegavaju se. U japanskom društvu, na primjer, spolni se odgoj u školama provodi od jedanaeste godine učenika, no svodi se na najosnovnije biološke činjenice poput menstruacije i ejakulacije. U Indiji se o spolnosti ne govori ni kod kuće, a kamoli u školi, zbog čega gotovo polovica indijskih djevojaka ne dozna što je mjesečnica dok je ne dobiju po prvi put. Pojedine savezne države u nekoliko su pokušaja pokušale uvesti neku vrstu spolnog odgoja u svojim školama, no bez uspjeha.

Kontracepcija

Kako funkcioniraju kontracepcijske pilule, jesu li kondomi zaista sto posto učinkoviti, što je spirala i kako funkcionira, samo su neke teme o kojima mladi moraju znati da bi mogu uživati u seksu bez straha od trudnoće. A u slučaju da kondom pukne, zaboravi se uzeti pilula ili zbog nekog drugog slučaja dođe do trudnoće potrebno je mlade naučiti što je pilula za dan poslije i na koji se način koristi. Edukacijama o kontracepciji smanjila bi se brojka tinejdžerskih trudnoća u Hrvatskoj u od 1000 maloljetnica 12 ostane u drugom stanju), ali i broj pobačaja.

HPV cjepivo

Među mladima je malo poznata činjenica da se humani papiloma virus (HPV), od kojeg gotovo svaka seksualno aktivna osoba jednom oboli, veže uz čak šest različitih vrsta karcinoma, od kojeg je najčešći onaj vrata maternice. Danas postoji cjepivo protiv HPV-a koje mogu dobiti učenici i učenice osmog razreda i srednjoškolci, a za sve je besplatno. No, zbog vjerovanja roditelja da ovo cjepivo izaziva opasne nuspojave, veliki broj mladih i dalje nije imunizirano. Stoga je nužno u školama razgovarati o tome koje su posljedice cjepiva protiv HPV-a da bi se mogla donijeti informirana odluka.

Spolno prenosive bolesti

Osim side i sifilisa, spolnim odnosima se može prenijeti još pregršt bolesti poput klamidije, gonoreje, genitalnog herpesa, no hrvatska mladež toga uglavnom nije svjesna, kao i o posljedicama koje one mogu učiniti ljudskom tijelu. Edukacijom o raznim spolno prenosivim bolestima može se podići bolja svijest o potrebi zaštite za vrijeme seksa.

(Homo)Seksualnost

Gej je okej – a nakon obitelji, prvo mjesto na kojem bi se to trebalo naglasiti jest škola. U hrvatskim školama nastavu pohađaju homoseksualne, biseksualne, pa čak i aseksualne osobe, a neke od njih su transrodne. Zbog manjka razgovora u obitelji i školama o raznim seksualnim orijentacijama, kao i o razlici između roda i spola, dolazi do predrasuda i bullyinga koje mogu ostaviti duboke posljedice za one drukčije od drugih.

20. travanj 2024 02:38