Foto: FaH/ Dario GRZELJ/ dag

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i Hrvatske radiotelevizije iz Rima i Vatikana, preminuo je od posljedica teške bolesti, objavilo je u nedjelju Hrvatsko novinarsko društvo. Tomašević, nagrađivani hrvatski vanjskopolitički novinar i kolumnist, preminuo je od posljedica teške bolesti kojoj je dugo odolijevao, a radio je do posljednje iskre snage, priopćio je HND.

Tomašević je rođen 6. studenog 1949., a u novinarstvu je radio od 1970. kada je počeo pisati za Večernji list. Kasnije prelazi u Vjesnik, a 1984. odlazi u Rim kao dopisnik Večernjeg lista i Vjesnika. Od 1990. dopisnik je Slobodne Dalmacije, a iz Rima i Vatikana javlja se i za Hinu i HRT.

Kako prenosi Večernji list, Tomašević je od 1992. do 2006. godine radio je na radiju RAI Internazionale. Izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani, a 2013. godine pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine. Tomašević se iz Rima javljao i za britanski radio BBC, te njemački radio Deutsche Welle, prenosi Večernji list.