StoryEditor

STAZA KROZ KROŠNJE Novi projekt u Zelenjaku potiče turističku ponudu zaštićenih krajolika

Posjetitelji će moći prošetati stazom dugom 125 metara kroz krošnje na visini od pola pa sve do pet metara iznad terena
Autor:
Global.
05/06/2020 u 19:20 h
Na konferenciji za novinare u Krapini najavljeno je da će Krapinsko-zagorska županija do kolovoza ove godine biti bogatija za projekt vrijedan 1,65 milijuna kuna, prenosi Hina. U svrhu projekta "Zagorje ABECEDA prirode" kod spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku realizirat će se Staza kroz krošnje s ciljem proširenja sadržaja na odredištima prirodne baštine. Svrha projekta je povećanje atraktivnosti lokacije i kvalitete edukativnih programa. Posjetitelji će moći prošetati stazom dugom 125 metara kroz krošnje na visini od pola pa sve do pet metara iznad terena. Na kraju staze dočekat će ih pogled na spomenik posvećenom hrvatskoj himni, koji je sagrađen povodom 100. godišnjice objave pjesme "Horvatska domovina" Antuna Mihanovića.

Posebnost Zagorja

Priprema za realizaciju samog projekta trajala je gotovu cijelu prošlu godinu, no početak radova bio je odgođen zbog koronavirusa, prenosi Zagorje.com. Radovi su krenuli odmah nakon otvaranja granica budući da je izvođač radova slovenska tvrtka Vevrca s iskustvom izgradnje sličnih projekata diljem svijeta. Područje je bogato prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima, posjetitelji će moći uživati i u pogledu na stabla s pozicije koja se ne može vidjeti s poučnih staza na tlu. Uz stazu će biti sagrađena i promatračnica kao samostalni objekt u obliku gnijezda koja će skrivati posjetitelje da bi ptice mogle prići bliže, istaknula je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Staza će sadržavati interpretacijske ploče o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima na koje će biti vezani stihovi hrvatske himne. Na kraju staze bit će postavljeno glazbalo u obliku trube s kojeg će se moći zapjevati i pustiti melodija. Njihaljke će također biti sagrađene u svrhu aktivnijeg boravljenja u prirodi, a sama staza bit će prilagođena osobama s invaliditetom. Osim tih atrakcija, Stazu kroz krošnje krasit će i vrt perunika specifičan za zagorsko područje.

Mjesto hrvatske himne

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da će ovaj projekt povećati gospodarsku aktivnost u okolici. Potaknut će i lokalnu zajednicu na aktivnije sudjelovanje u uvođenju zaštićenih krajolika u turističku ponudu što je, kako kaže župan, uz zdravstveni turizam, najbrže rastuća grana turizma u svijetu. Prije početka izgradnje samog projekta regulirano je korito rijeke Sutle, uređene su ceste i parkirališta kao i edukativne staze, postavljene su klupe za odmor i završeni radovi s postavljanjem instalacije orgulja. Nekada zapušteni lokalitet uskoro bi mogao postati školsko izletište zbog važnosti svog geografskog položaja te edukativnih mogućnosti koje će pružati.
27. travanj 2024 03:11