StoryEditor

THE MESSENGERS Dva desetljeća jedinog domaćeg gospel sastava

‘Evo meni je predivno da tih 20 godina možemo proslaviti i da je to toliko opstalo, kad ima volje – ima i načina‘, rekao je Matija Škvorc

07/11/2022 u 15:57 h
14183
THE MESSENGERS

"20 pjesama za 20 godina", rekao je Matija Škvorc, voditelj jedinog gospel sastava u Hrvatskoj – The Messengers. Slavljenički koncert, u povodu 20 godina postojanja, održat će se u kazalištu Komedija 11. studenog u 20 sati. Na samim početcima Škvorc nije ni razmišljao o budućnosti, ali ideja o osnivanju sastava kuhala se dugo.

"Jednom prilikom nakon probe, Diana Krčmar mi je rekla 'čuj meni se pjeva neki gospel' i ja joj kažem kako već neke dvije godine želim osnovati neki takav ansambl", ispričao je voditelj zbora.

image
THE MESSENGERS

I tako je prvi oktet, prva osmorka Messengersa kao takvih osnovana 11. studenog 2002. godine s članovima zbora Maranatha, kojeg je vodio Škvorc, a u kojem je i on sam pjevao kao dijete. Zadnje četiri godine sastav se nije promijenio, ali se od osnutka ekipa mijenjala prema afinitetima, volji i mogućnostima. Jedina članica koja je od osnutka do danas u zboru je Diana Krčmar.

"Evo meni je predivno da tih 20 godina možemo proslaviti i da je to toliko opstalo, kad ima volje – ima i načina", rekao je Škvorc.

Kako u Hrvatskoj nema baš ansambala i zborova njihova žanra, tako su odlučili odmjeriti snage na svjetskoj razini u Veroni 2018. godine.

"Mogli smo se odmjeriti sa svjetskim ansamblima da vidimo na čemu smo i radimo li mi to uopće dobro", objasnio je pjevač i voditelj. Zlatna plaketa i prva nagrada u kategoriji dokaz su da rade kvalitetno i dobro. Preferiraju minimalizam, vrlo zahtjevno a capella pjevanje uz klavirsku pratnju i perkusije.

image
THE MESSENGERS

"Njegujemo već 20 godina naš zvuk i kada izvodimo aranžmane gledamo da je to neka stvar koja je blizu našega zvuka i žanra", kazao je pjevač.

Najviše njeguju standardni gospel, ali se ne boje izvoditi ni pjesme koje pjevaju Whitney Houston, Stevie Wonder ili Aretha Franklin. Dok će neke pjesme izvoditi a capella, druge će izvoditi uz bend. Svirat će Berislav Arlavi, Berislav Antica, Ivan Lukšić, Martin Petračić te Alan Dović.

"Crème de la crème naše glazbene scene", dodao je Škvorc. A na koncertu će kao gosti nastupati i Renata Sabljak, Đani Stipaničev te Adalbert Turner Juci.

Nakon koncerta možemo očekivati izlazak njihovog novog albuma koji će vjerojatno izaći na nekoj platformi jer, kazao je, sve manje ljudi kupuje i sluša CD. Album će biti live, kao i prethodna dva, obogaćen s puno novih pjesama.

27. travanj 2024 23:53