StoryEditor

USKORO OBNOVA Peti i šesti paviljon ‘Save‘ dobit će novo ruho, studentima sredstva za privatni smještaj

Cilj obnove je u potpunosti rekonstruirati paviljone i podići ih na novu razinu

18/05/2023 u 17:58 h
16352
FRANKA KOPILAš

Zbog slabije kvalitete i standarda u odnosu na ostale paviljone, krajem godine započinje renovacija i kompletna obnova petog i šestog paviljona u Studentskom domu Stjepan Radić -"Sava". Za vrijeme obnove, studenti koji su smješteni u ovim paviljonima neće biti smješteni u nekim drugim paviljonima nego će im se odobriti sredstva za privatni smještaj, kazali su iz Studentskog centra za srednja.hr.

Ostatak odavno obnovljen

"Nemam pojma gdje ću nagodinu jer nisam sigurna kada kažu da će nam biti odobrena sredstva za privatni smještaj hoće li to biti jednokratna pripomoć kao što se i sad može prijaviti ili nešto drugo, i hoće li to pokriti u potpunosti troškove stana", kaže stanovnica 6. paviljona Marija Staronj. Ona razmišlja da zatraži 3. kategoriju pri novoj prijavi na ljeto.

"To nije baš najsretnija opcija. Onda svakako neću imati pravo na staru sobu za dvije godine, ali tko zna hoće li se i to gledati ako će obnovom doći do promjene kategorije... Sve u svemu, nisam najsretnija ovom obavijesti i malo me brine što moram napustiti svoju sobu", zaključuje studentica.

Cilj obnove je u potpunosti rekonstruirati paviljone i podići ih na novu razinu. Također, sobe i ostale prosorije biti će opremljene novim namještajem, a smještajni kapaciteti će se povećati. Iz Sudentskog centra su kazali da je vijeme za obnovu ova dva paviljona jer je ostatak već odavno obnovljen. Pripreme za obnovu idu prema planu te su radnici dobili građevinsku dozvolu.

Student novinarstva Marko Šupica smatra da će obnova neupitno utjecati na kvalitetu boravka s obzirom da su peti i šesti paviljon jos jedini ostali "nemoderni" .

Studenti ne znaju gdje će

"U njima je dosta toga zastarjelo te se događaju češći kvarovi nego u drugim paviljonima. S druge strane, to su paviljoni s dušom i njihova čar možda i je u tome što su stariji", kaže Marko koji ne zna gdje će biti smješten kad krene obnova.

"Nisam o tome uopće razmišljao jer ranije nije bilo govora o obnovi. Možda ću na jesen jednostavno samo prijaviti neku višu kategoriju smještaja i nadat se da će me tamo smjestiti", objašnjava student.

Sveobuhvatna rekonstrukcija 15 zgrada domova Stjepan Radić i Cvjetno naselje obuhvaća temeljito preuređenje svih prostora zajedno s namještajem i instalacijama zgrada, uvođenje vatrodojave u zgrade te gradnju sigurnosnih izlaza u slučaju potresa ili požara u zgradama. Sve sobe opremit će se suvremenim namještajem i priključcima na fiksni i bežični internet te hladnjakom. Kupaonice i zajednički prostori podići će higijenske uvjete života u studentskim domovima na dostojnu razinu, stoji na web stranici SC-a.

Obnovom se želi za sve studente stvoriti jednake šanse – mogućnosti da postanu članovi akademske zajednice bez obzira na materijalne mogućnosti i time poboljšati dostupnosti studiranja.

Vezani članci
26. travanj 2024 08:22