StoryEditor

ZABRANA NA STADIONIMA Na Svjetskom prvenstvu u Katru neće biti moguće konzumirati alkohol

‘Osobno mislim da alkoholu nije mjesto na stadionu jer za gledanje utakmice nije ti potreban alkohol‘, smatra Daniel Rišavi

19/11/2022 u 13:00 h
14335
Freepik

Katarske vlasti i krovna nogometna organizacija FIFA objavili su priopćenje u kojem se zabranjuje prodaja i konzumacija alkohola na stadionima, prenio je HRT. Odluka je razljutila navijače diljem svijeta.

Iako je prvobitno kupnja alkohola bila dopuštena, došlo je do promjene pravila te će navijači moći konzumirati i kupiti ga samo u posebnim navijačkim zonama. Vodilo se puno rasprava koliko će alkohol biti dostupan navijačima zato što je u Katru zabranjen zbog religije. Domaćin se zalagao za potpunu zabranu, ali FIFA i sponzori su imali drugačije planove.

"Meni je ovakav potez domaćina očekivan čisto zbog vjerskih pravila", izjavio je Daniel Rišavi, ljubitelj nogometa i veliki navijač Vatrenih.

Dodao je da je razumljivo da su u Katru drukčija kultura i život te da postoji pitanje prilagodbe gosta domaćinu, ili domaćina gostima. Napomenuo je da se i kultura gledanja utakmica izuzetno promijenila te da je ispijanje pive postao ritual, no on se s njime ne slaže.

"Mislim da alkoholu nije mjesto na stadionu jer za gledanje utakmice nije ti potreban alkohol", rekao je Daniel.

Istaknuo je da mu se odluka za Katar čini dobrom, ali da je tajming donošenja odluke potpuno promašen i da se je trebalo ranije voditi računa o tome.

Maro Miljanić, također nogometni fanatik i navijač, složio se da je trenutak proglašenja zabrane nepogodan. Zaključio da je su katarske vlasti izigrale i FIFA-u i nogometnu javnost najviše zbog toga što su prekršile ranije postignut dogovor oko prodaje alkohola.

"Iako će većini navijača, koji putuju na prvenstvo, biti lošiji doživljaj zbog ove odluke, smatram da je ovo odlična lekcija FIFA-i kako se dodjeljivanje prvenstva na temelju novca ne smije ponoviti", istaknuo je Maro te nadodao da su bitniji uvjeti koje zemlja domaćin može pružiti, a nedavno je i bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio da je učinio pogrešku što je dodijelio Kataru domaćinstvo.

Jedan od glavnih sponzora Mundijala Budweiser, poznati proizvođač piva, trebao je prodavati pivo u krugu stadiona tri sata prije utakmice i jedan sat nakon završetka utakmice, no ovom odlukom ovo to poništava. Kao sponzor svjetskog prvenstva, Budweiser je uplatio ogromnu cifru od 75 milijuna dolara, prenosi Večernji list.

Vezani članci
27. travanj 2024 07:02