StoryEditor

460. MU JE GODINA TEK Mnogo se informacija temelji na pretpostavkama, ali Shakespearov je uspjeh neupitan

Osnivač je glumačke družine ‘Lord Chamberlain‘s Men‘, bio je njihov glavni dramatičar, a i suvlasnik kazališta ‘Globe‘ kojega je družina sagradila

Autor:
Global
23/04/2024 u 13:00 h
18308
CANVA

Sedam godina njegovog života nije dokumentarno, a iza sebe je ostavio 38 drama, 154 soneta te brojne druge pjesme. Riječ je o najvećem engleskom piscu, kazališnom glumcu i najizvođenijem svjetskom dramatičaru Williamu Shakespeareu.

Zbog zapisa o krštenju 25. travnja smatra se da je Shakespeare rođen na današnji dan 1564. godine u stafordskoj obitelji kao treće od osmero djece. Njegov otac, ugledni obrtnik John Shakespeare, radio je u upravi grada te je kasnije postao i načelnik, a majka, Mary Arden, rođena je u uglednoj obitelji sa, također, osmero djece. Dvije Shakespearove starije sestre, Joan i Margaret, umrle su kao dojenčad, pa je dramatičar postao najstarije dijete obitelji.

Sedam godina tišine

Unatoč golemim naporima stručnjaka, o Shakespearovom životu ne zna se previše, a informacije koje postoje temelje se na dokumentima poput datuma krštenja, vjenčanja i pogreba te pravnih procesa i sudskih troškova. Ipak, pretpostavlja se da je pohađao mjesnu srednju školu, točnije gimnaziju, zbog višeg statusa njegova oca u gradu, a ondje je učio latinski te je čitao odabrane tekstove klasičnih povjesničara, moralista i pjesnika.

Oženio se kada je napunio 18 za djevojku po imenu Anne Hathaway, koja je bila osam godina starija od njega. Bračni je proces išao brzo jer je Anna u vrijeme vjenčanja već bila trudna te je 1583. rodila djevojčicu kojoj su nadjenuli ime Susanna. Dvije godine nakon dobili su i blizance, Hamnet i Judith, a dječak je preminuo u dobi od 11 godina.

Uslijedilo je sedam godina tišine o kojima se može samo pretpostavljati kako i gdje ih je Shakespeare proveo. Prva teorija vezana je uz vlastelina kojemu se zamjerio kradući njegove srne, pa je iz tog razloga morao napustiti rodni grad, dok druga teorija govori da je jedno vrijeme bio učitelj u jednoj pokrajinskoj školi, pa se 1592., u Londonu, počeo aktivno baviti svojim pozivom – kazalištem. Na jesen te iste godine pojavio se prvi spomen Shakespearovog imena u književnom svijetu, a još se u ožujku prikazivala drama o kralju Henriku VI., što se smatra prvim njegovim dijelom trilogije o kralju. Tada je već bio toliko poznat dramski pisac da ga je Robert Greene, profesionalni pisac drama, napao u svom pamfletu te rekao kako se zanemaruju brojni sveučilišni dramatičari.

Čovjek za kojeg zna cijeli svijet

Njegove prve tiskane pjesme, posvećene grofu od Southamptona, Henryju Wriothesleyu, bile su "Venera i Adonis", koja je objavljena 1593., te "Silovanje Lukrecije" iz 1954. godine kada je Londonom harala kuga zbog koje su sva kazališta bila zatvorena. Glumačke su družine tada počele sa svojim djelovanjem, a Shakespeare je postao jedan od osnivača ‘Lord Chamberlain‘s Men‘, najvažnije glumačke družine elizabetinskog i jakobinskog doba u Engleskoj koja je kasnije, dolaskom kralja Jakova VI. Na vlast, preimenovana u ‘The King‘s Men‘.

Uz predstave po raznim londonskim kazalištima, nastupali su i na improviziranim pozornicama te su bili angažirani na dvoru kraljice Elizabete I., a 1599. godine sagradili su i vlastito kazalište – kazalište ‘Globe‘ koje je izvrsnom postavom i briljantnim dramatičarom nezaustavljivo nizala uspjehe. Nedvojbeno je ‘Globe‘ bio najveće plodno tlo Shakespearovih dramskih djela, a sam je postao i suvlasnik kazališta.

Jedna od njegovih najpoznatijih drama je ‘Hamlet‘ koja govori o moralnom neuspjehu, izdaji, odmazdi te incestu, dok su djela poput ‘Romeo i julija‘, kraljevske drame, osim ‘Henrika VI‘ te komedije kao što su ‘San ljetne noći‘ i njegova prva komedija ‘Ukroćena goropadnica‘, nastale prije početka 17. stoljeća. Do 1608. godine nastale su njegove najveće tragedije ‘Otelo‘, ‘Kralj Lear‘, ‘Macbeth‘, ‘Antonije i Kleopatra‘ te ‘Koriolan‘, a svoju je karijeru završio romancama ‘Periklo‘, ‘Cimbelin‘, ‘Zimska priča‘ i ‘Oluja‘.

Obljetnica rođenja i - smrti

Smrću njegovog oca 1601., naslijedio je obiteljsku kuću, a vjeruje se da je 1603. prestao glumiti u kazališnim predstavama te se fokusirao na svoj dramaturški rada. Redoslijed njegovih djela nije točno utvrđen jer su, u to doba, dramatičari svoje tekstove u rukopisu prodavali kazališnim družinama. Iz Londona se povukao 1609. godine, i to u rođeni Stratford, gdje je pisao svoja kasnija kazališna djela.

Shakespeare je preminuo na svoj 52. rođendan 1616. godine. Točan uzrok nije poznat iako se sumnja da je umro nakon kraće bolesti. Prvi su put njegove drame sabrane i objavljene sedam godina nakon smrti, a uredili su to njegovi kolege i prijatelji John Heminge i Henry Condell, koji su djela podijelili na komedije, tragedije i povijesne drame.

Hrvatska je publika Shakespearove drame, koje su izvodile njemačke kazališne družine, mogla gledati od 1780-ih, a do danas su sva njegova djela prevedena na hrvatski jezik. Prva Shakespearova drama na hrvatskom jeziku bila je prikazana 1841. godine. Bila je to tragedija ‘Romeo i Julija‘, a premijere njegovih drama u Hrvatskoj karakteriziraju brojni prikazi, komentari i polemike.

Vezani članci
06. svibanj 2024 02:36