StoryEditor

VODIČ ZA STUDENTE Sve što trebate znati o pranju odjeće u domskoj praonici

Cijena žetona za pranje je 15, a žetona za sušenje deset kuna, prilikom kupnje student na blagajni mora pokazati studentsku ili osobnu iskaznicu

06/10/2022 u 06:55 h
14063
Pixabay

Iako vam je dosad vjerojatno bilo nezamislivo naručivati se za pranje rublja, i to po tjedan i više dana unaprijed, sa životom u domu počinje upravo to. Složit ćemo se da pranje odjeće nije omiljena aktivnost u čitavom spektru aktivnosti prosječnog studenta, no svakako je neizostavna obveza. Donosimo odgovore na sva pitanja o praonicama rublja u Studentskom domu Stjepan Radić i Studentskom domu Cvjetno naselje.

Termini se rezerviraju online

U domskim praonicama potrebno je rezervirati vlastiti termin za pranje i sušenje odjeće. Iako se to donedavno radilo olovkom po papiru, na panou u samoj praonici, od travnja ove godine termini u praonici rezerviraju se online. Potrebno je otići na svoj studentski web profil, kojemu se pristupa AAI korisničkim računom, kliknuti na gumb "Rezervacije", zatim "Praonica" te na kraju odabrati dom u kojemu student stanuje. Tada se otvara tablica u kojoj stanar izabire datum, vrijeme i uređaj, od onih koji su slobodni.

Nakon što je rezervirao termin, student mora otići na blagajnu studentskog doma u kojemu stanuje te kupiti žeton za pranje i, ako je odabrao i opciju sušenja, žeton za sušenje. Radno vrijeme blagajni studentskih domova je od osam do 14 sati radnim danima, s pauzom od 10:30 do 11 sati. Cijena žetona za pranje je 15, a žetona za sušenje deset kuna. Prilikom kupnje student na blagajni mora pokazati studentsku iskaznicu, odnosno X-icu, ili osobnu iskaznicu, da bi dokazao da stanuje u domu.

Moguće je dobiti zabranu rezervacije

Studenti nerijetko zaboravljaju kupiti žetone, a s obzirom na to da ih u praonici uglavnom nemaju viška, propada im rezervirani termin. Do travnja prošle godine to i nije bio toliko veliki problem, no student koji sada ne otkaže termin na koji neće doći barem dva sata ranije, gubi pravo rezervacije termina narednih tjedan dana. Tijekom semestara termini su uglavnom puni barem tjedan dana unaprijed, pa je svoj termin potrebno planirati i rezervirati na vrijeme. Oni koji se tome ne mogu prilagoditi, rješenje mogu pronaći u drugim praonicama u blizini doma ili u stanovima kod prijatelja.

Važno je imati na umu da u cijenu pranja nisu uključeni deterdžent i omekšivač, tako da si ih student mora osigurati sam. Također, ne bi bilo na odmet u sobi imati sušilo za veš, ili opremljene susjede s kojima ste u prijateljskim odnosima, jer, prema riječima studenata, domske sušilice "i nisu neka sreća". Nekoliko sušila posjeduju i same praonice, no ona uglavnom nisu dostupna.

Mali savjetnik za pranje rublja

Više je načina na koje se rublje može odvojiti za pranje. Jedan od njih je po boji, odnosno podjela na tamno, svjetlo i šareno. Ipak, nekad je pametnije odvojiti robu i prema materijalu, odnosno težini, na lagane i teške materijale, jer se oni laganiji, u bubnju punom teških, mogu oštetiti.

Ručnici, krpe, donje rublje, čarape, posteljine, jastučnice i slično trebali bi se prati na višim temperaturama, od 60 do 90 stupnjeva Celzijevih, dok bi se obične majice, traperice, jastuci, zavjese i slično trebali prati na 30 do 40 stupnjeva. Još jedan vrijedan savjet je da se majice s printom okrenu naopačke prije pranja.

Studenti često kaže da im se ne isplati odvajati odjeću po boji jer nemaju dovoljno komada za napuniti svaku različitu mašinu, što im onda nije niti ekonomično, pa je dobar savjet i kupovina maramica za skupljanje boje, koje se mogu pronaći u drogerijama. I naravno, ne zaboravite isprazniti džepove hlača i jakni prije pranja!

Vezani članci
09. svibanj 2024 09:20