StoryEditor

TEHNOLOŠKO ‘ČUDO‘ Zagrebački SC napokon provjerava studentska prava, trebali su ‘samo‘ pet godina

Od 7. ožujka SC u Zagrebu u potpunosti se spojio s ISSP informacijskim sustavom i krenuo automatski provjeravati studentska prava, zbog čega je dio studenata ostao bez posla. Inače, neki drugi student servisi sustav upotrebljavaju već godinama

26/04/2023 u 17:13 h
17025
SANDRA SIMUNOVIC/PIXSELL

‘Samo‘ pet godina trebalo je Studentskom centru u Zagrebu da krene provoditi Zakon o obavljanju studentskih poslova i provjeravati prava studenata na studentski ugovor. Na šok pojedinih studenata, 7. ožujka SC u Zagrebu u potpunosti se spojio s ISSP informacijskim sustavom i krenuo automatski provjeravati studentska prava.

Još 2018. godine u Zakonu o obavljanju studentskih poslova objavljeno je da, kako bi ostvario prava na studentski rad, student mora ostvariti barem 1 ECTS bod u prethodnoj akademskoj godini, ne smije studirati dulje od dvostrukog vremena trajanja studija te gubi prava ako je dva puta promijenio studijski program i treći puta upisuje prvu godinu iste razine.

No zahvaljujući "brzini" praćenja tehnologije zagrebačkog SC-a, ti su se studenti do travnja bez problema učlanjivali u student servis i podizali studentske ugovore.

SC krivi Ministarstvo

Da se ne nalaze u kategoriji studenata koji po Zakonu nemaju prava na studentski ugovor, studenti su pri učlanjenju u Student servis samo trebali potvrditi Izjavom koju su potpisali i "za čiju su istinitost odgovarali pod kaznenom i materijalnom odgovornošću".

"To je, napominjemo, trebalo biti samo u prijelaznom razdoblju dok se ne omogući uvid u tražene podatke potrebne za obavljanje studentskih poslova", brane se iz SC-a.

U tom prijelaznom razdoblju od pet godina, istinitost navedene Izjave nitko nije provjeravao jer kako kažu iz SC-a "nije bilo omogućena provjera svih studentskih prava".

Sveučilišni računski centar (SRCE) tvrdi da je još od 2019. godine implementiran izračun za provjeru studentskih prava kojem, uz odobrenje Ministarstva za znanost i obrazovanje, može pristupiti svih 11 studentskih centara

No dok iz SC-a tvrde da im to nije bilo omogućeno, činjenice do kojih su došli Globalovi novinari govore suprotno. Naime, Sveučilišni računski centar (SRCE) tvrdi da je još od 2019. godine implementiran izračun za provjeru studentskih prava kojem, uz odobrenje Ministarstva za znanost i obrazovanje, može pristupiti svih 11 studentskih centara. Dakle, i SC u Zagrebu.

"Pružatelji usluga studentskog standarda sami odlučuju kada će se povezati na središnju informacijsku infrastrukturu i koristiti vezu koju im MZO i Srce stavljaju na raspolaganje", tvrde iz Srca.

Da je to bilo moguće i godinama ranije, potvrdili su nam i iz Studentskog centra u Karlovcu kojima je provjera studentskih prava omogućena, kako kažu, netom nakon stupanja Zakona na snagu.

Na pitanje zašto je njima toliko dugo bilo potrebno da se povežu, iz Studentskog centra u Zagrebu okrivili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Pristup određenom skupu podataka studentskim centrima odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja", kažu iz SC-a i tvrde da su, odmah po zaprimanju informacije da su podaci dostupni, implementirali provjere prava u sustav.

MZO opravdava SC ‘tehničkom izvedbom‘

Suočeni s tvrdnjama Studentskog centra u Zagrebu, i činjenicom da su ostali studentski centri odavno povezani, Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da je svim studentskim centrima omogućena provjera ispunjavanja Zakonom propisanih uvjeta, pa tako i Zagrebu.

"Međutim, zbog tehničke izvedbe, nisu svi studentski centri istovremeno implementirali navedeni web servis u svom poslovanju pri obavljanju ove djelatnosti", Ministarstvo je obranilo prijelazni period SC-a od pet godina. Ako ova ‘zakašnjela‘ implementacija sustava u zagrebačkom SC-u jest pitanje tehnologije, a ne dostupnosti podataka kako je SC tvrdio prvotno u svojim odgovorima, onda ostaje činjenica da se zagrebački SC pokazao prilično tehnološki zaostao za ostalim studentskim centrima koji sustav koriste već godinama.

Da se ne nalaze u kategoriji studenata koji po Zakonu nemaju prava na studentski ugovor, studenti su pri učlanjenju u student servis samo trebali potvrditi Izjavom koju su potpisali, a koju zagrebački SC nije provjeravao

Suočeni s činjenicom da su mnogi studenti lažno potpisivali Izjave i ostvarivali prava koja nemaju, neki studenti koji rade sukladno zakonu s pravom su ljuti na Studentski centar.

"Očito najbolje prolaze oni koji varaju, za njih pravila ne vrijede. Nije mi uopće palo napamet potpisivati nešto na čemu jasno piše da nemam prava, a kamoli da to na kraju nitko neće ni provjeravati", ljuti se student koji je još prošle godine ostao bez studentskih prava i imao problema s pronalaskom stalnog posla.

Neće biti sankcija za studente

S druge strane, studentica koja je u travnju ostala bez studentskog ugovora, brani se tehnološkom nazadnošću Studentskog centra.

"Iskreno, mislila sam da ako nešto ne valja, ili ako nemam neka prava, da će to student servis imati u svom sustavu i da će mi jednostavno uskratiti ugovor. Zapravo je smiješno koliko je staromodan sistem. Ali ne, nisam svjesno potpisala laž", kaže studentica koja se šokirala nakon što nije mogla podići ugovor za travanj.

Iako na Izjavi piše da su studenti materijalno i kazneno odgovori, Studentski centar telefonski nam je potvrdio da retroaktivnih kazni za studente koji su potpisali neistinitu izjavu neće biti.

Studentski pravobranitelj osuđuje i studente i Studentski centar za svjesno kršenje zakona

"Studentski centar je svjesno ili nehajno postupao produljujući članstva kako bi se financirao od naknada za posredovanje, dok su studenti jednako tako svjesno ili nehajno potpisivali izjave kojima su davali lažne podatke o ispunjavanju uvjeta", komentirao je situaciju studentski pravobranitelj Bartol Šošić.

Kao i mnogi studenti, Šošić je smatrao da je kontrola od Studentskog centra i ministarstava bila prisutna i prethodno.

Pravobranitelj posebno naglašava da se produljenje članstva smatra rješenjem upravnog tijela koje je u slučaju nepoštivanja materijalnih propisa smatra nezakonitim riješenjem te se prema tome može ukinuti ili poništiti u smislu Zakona o upravnom postupku.

"Studenti se u ovoj situaciji ne mogu pozivati na stečeno pravo za akademsku godinu jer ono što su stekli, nije pravo, a s druge strane bi mogli biti odgovorni prema Izjavi koju su potpisivali u Studentskom centru", poručuje Šošić svim onim studentima koje je odbijanje izdavanja ugovora za travanj razljutilo.

Vezani članci
06. svibanj 2024 04:16