StoryEditor

BUDUĆNOST BORONGAJA Zajednička želja je što prije prometno povezati Kampus s ostatkom grada

Kako je naglasio rektor Lakušić, razvojem prometne infrastrukture doći će do promjene cjelokupne vizure grada

20/05/2023 u 08:00 h
17825
SVEUčILIšTE U ZAGREBU

Radni sastanak o razvoju Kampusa Borongaj kao i o njegovoj prometnoj povezanosti s infrastrukturom Grada Zagreba, održan je u petak u auli zagrebačkog Sveučilišta. Na sastanku su sudjelovali čelnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu.

Promijena vizure grada

"Ovo je povijesni dan budući da su se u auli Sveučilišta u Zagrebu okupili potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ministar znanosti i obrazovanja, gradonačelnik Zagreba, predstavnici Sveučilišta i predstavnici nekoliko drugih važnih institucija sa željom da zajedničkim naporima revitaliziramo projekt Kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te da raspravimo aspekt prometnoga povezivanja Kampusa s drugim dijelovima grada", istaknuo je rektor Stjepan Lakušić. Objasnio je i da će razvoj prometne infrastrukture promijeniti cjelokupno vizuru grada.

Prema okvirnom planu, s Kampusom bi se trebale prometno povezati Ulica Grada Gospića i Mandlova ulica produljenjem tramvajske pruge i izgradnjom obodnih cesta. Uz to, izgradili bi se cestovni i tramvajski podvožnjak te pješačko-biciklistički
nathodnik. Rektor je istaknuo da treba predvidjeti načine financiranja pojedinih faza realizacije projekta, stoga je Sveučilište organiziralo i niz sastanaka s gospodarstvenicima i predstavnicima 24 najveća gospodarska subjekta u Hrvatskoj koji su izrazili zainteresiranost za suradnju i zajedničko investiranje.

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković istaknuo je važnost maksimalnog ubrzanja procesa. Naglasio je i da je nužna suradnja Grada Zagreba i Hrvatskih željeznica kao i svih ostalih sudionika da bi se koristila sredstva koje pojedine institucije mogu dobiti iz europskih programa financiranja jer projekt nije moguće financirati samo s državne razine.

Razvoj zajedničkih aktivnosti

Projekt će se provoditi u fazama tijekom nekoliko godina te će se postupno graditi nove zgrade na Kampusu. Da je glavni preduvjet za ponovni zamah projekta prometna infrastruktura, objasnio je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Izjavio je i da Ministarstvo maksimalno podržava realizaciju, dok je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio važnost Kampusa kao poveznice Sveučilišta, Grada Zagreba, države i privatnoga sektora radi razvoja startupova i poticanja inovacija.

"Iako još treba riješiti određena imovinsko-pravna pitanja, Grad i ZET sigurno će krenuti u produljivanje tramvajske pruge prema Kampusu. Također, zalažemo se za povezivanje Kampusa s građanima susjednih naselja te razvoj zajedničkih aktivnosti, kao i za preseljenje gradskoga Zagrebačkoga inovacijskoga centra (ZICER) u prostor Kampusa", izjavio je Tomašević.

Zaključak sastanka je da prioritet što prije pripremiti svu projektnu dokumentaciju,a poseban fokus stavljen je na produljenje tramvajske pruge kao i na izgradnju obodne ceste na zapadu Kampusa za daljnju izgradnju novih građevina. Nakon dužeg vremena kreće se i u izgradnju novih studentskih smještajnih kapaciteta kao i Nastavno-istraživačkog centra Ekonomskog fakulteta.

Vezani članci
13. svibanj 2024 21:26