StoryEditor

POČASNO ZVANJE Kontroverzni bivši rektor Boras odlikovan prestižnom titulom professor emeritus

Borasa je za emerituru predložilo tročlano povjerenstvo profesora s Grafičkog fakulteta jer ‘čitavu njegovu karijeru obilježava iznimna motiviranost i rijetko viđena kreativnost‘

22/06/2023 u 12:05 h
16883
HRVOJE JELAVIC/PIXSELL

Bivši rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, dobio je počasno zvanje professor emeritus. Senat Sveučilišta u Zagrebu odluku je donio na devetoj redovitoj sjednici održanoj u utorak, 20. lipnja, prenosi Sveučilište u Zagrebu. Borasa je za to zvanje predložilo tročlano povjerenstvo profesora s Grafičkog fakulteta koje čine profesori Nikola Mrvac, Jadranka Lazić Lasić i Vilko Žiljak. 

Spremnost na suradnju

"Čitavu njegovu karijeru obilježava iznimna motiviranost, rijetko viđena kreativnost, velika inventivna sposobnost, otvorenost prema novim znanstvenoistraživačkim i nastavnim trendovima te spremnost na suradnju s drugima", tvrdi o Borasu povjerenstvo.

Zvanje profesora emeritusa dodjeljuje se profesorima s posebnim zaslugama za razvitak Sveučilišta te priznatim međunarodnim ili domaćim doprinosom, stoji u odluci Senata. Povjerenstvo se osvrnulo i na Borasov mandat na položaju dekana Filozofskog fakulteta, za kojeg ističu da je pod njegovim vodstvom bio "institucija od ugleda ne samo u znanstvenom i obrazovnom pogledu već i u ostvarenju akademskih sloboda". Tvrde da je kao dekan potaknuo međunarodnu suradnju i ojačao utjecaj Fakulteta, a kao rektor podupirao autonomiju Sveučilišta.

'Ostavio pečat'

Povjerenstvo je predložilo emerituru jer je Boras “svojim djelovanjem ostavio pečat na razvoju institucije”. Tako će Boras, čiju su karijeru obilježile tužbe i skandalina mirovinu primati financijski dodatak koji prema posljednjim informacijama iznosi oko 2000 kuna, prenosi Telegram. Podsjećamo, dok je bio na mjestu rektora, Boras je čak tužio studenta vlastitog Sveučilišta, Luku Kovača.

"Bivši rektor Boras i sadašnji rektor Lakušić - ruku pod ruku vode Sveučilište u Zagrebu u svijetlu budućnost. U tome im gotovo aklamacijom pomaže i Senat" na svom je Facebook profilu odluku Senata komentirala bivša ministrica Divjak uz isječak izvješća povjerenstva. Bivši rektor je za vrijeme svog mandata tužio Divjak za klevetu i naknadu štete zbog duševne boli jer je javno pisala o njegovom nezakonitom davanju odobrenja za zapošljavanje.

Vezani članci
28. travanj 2024 23:05