StoryEditor

CJELODNEVNA ŠKOLA Novi predmeti i duži boravak u školi, ali bez domaćih zadaća

Eksperimentalni program cjelodnevne škole provodit će se u 50 osnovnih škola

24/03/2023 u 12:57 h
15444
UNSPLASH

Više neće biti domaćih zadaća, uvest će se šest novih predmeta, a školska nastava trajat će do 15 sati. Nakon toga učenicima će biti ponuđene izvannastavne aktivnosti, što će trajati do 17 sati, kada će učitelji moći i dodatno objasniti gradivo. Dio je to eksperimentalnog programa cjelodnevne škole, koji će se početi provoditi ove jeseni u 50 škola, prenosi Hina.

Eksperimentalni program provodit će se u osnovnim školama koje se prijave na poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja, a za to će svakoj školi biti dodijeljeno 300.000 eura potpore. Nastavnici koji će sudjelovati u eksperimentalnom programu, dobit će do 25 posto više plaće. Razdoblje provedbe programa je četiri godine.

Novi predmeti koji će se uvesti su društvo i zajednica, praktične vještine, koje bi trebale biti slične nekadašnjem domaćinstvu, a umjesto prirode i društva uvodi se prirodoslovlje. Oni koji neće ići na vjeronauk morat će pohađati predmet svijet i ja. Također, od prvog do osmog razreda, informatika će biti obavezna. U četvrtom razredu učenici će dobiti obavezan drugi strani jezik.

Bit će promjena i u strukturi školskoga dana jer odmori će od prvog do četvrtog razreda osnovne škole trajati deset minuta, uvest će se i rekreacijska pauza od 25 minuta za mlađe, a 20 minuta za starije učenike. Također, učenicima će biti omogućena pauza za ručak od 40 minuta, piše Večernji list.

Vezani članci
29. travanj 2024 10:11