StoryEditor

DOK SVEUČILIŠNI RANG TONE... Hrvatski znanstvenici ušli u dva posto najutjecajnijih na svijetu

‘Ovogodišnja lista Sveučilišta još je jednom dokazala da su znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu predvodnici hrvatske znanstvene izvrsnosti i kompetitivnosti‘, kazalo je Sveučilište u Zagrebu

14/10/2022 u 06:27 h
12654
GLOBAL

Sveučilište u Zagrebu pohvalilo se da su hrvatski znanstvenici među dva posto najutjecajnijih u svijetu te da je većina od njih upravo sa zagrebačkog Sveučilišta. Listu najutjecajnijih znanstvenika u svijetu objavilo je Sveučilište Stanford iz Sjedinjenih Američkih Država koje svake godine tradicionalno objavljuje listu najutjecajnijih svjetskih znanstvenika.

"Ovogodišnja lista Sveučilišta još je jednom dokazala da su znanstvenici sa Sveučilišta u Zagrebu predvodnici hrvatske znanstvene izvrsnosti i kompetitivnosti jer čine većinu znanstvenika na listi hrvatskih znanstvenika koji su među dva posto najutjecajnijih prošle godine i u cjeloživotnoj znanstvenoj karijeri", istaknuli su iz zagrebačkog Sveučilišta.

Lista najutjecajnijih znanstvenika temelji se na najvećoj svjetskoj znanstvenoj bazi Scopus, a njome se obuhvaća 180.000 najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 22 znanstvena polja te 176 znanstvenih grana. Na listi dva posto najutjecajnijih svjetskih znanstvenika u 2021. godini nalazi se 91 znanstvenika iz Hrvatske od čega je 38 znanstvenika sa UNIZG.

Zagrebački najutjecajniji znanstvenici 2021. godine dolaze s Medicinskog fakulteta, Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Geodetskog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Agronomskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta, Pravnog fakulteta i
Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Podsjećamo, ranije ovog tjedna objavljena je svjetski ugledna i relevantna rang lista Times Higher Education World University Rankings 2023., prema kojoj zagrebačko, splitsko i riječko sveučilište stoje - nikad gore. Najveće hrvatsko sveučilište, u Zagrebu, zauzelo je zbirno mjesto od 1201. do 1500, što je daleko najgori rezultat u posljednjih pet godina na ovoj ljestvici, piše Telegram.

Vezani članci
03. svibanj 2024 22:18