StoryEditor

IGRE ZA SVE Socijalizacija daleko od ekrana oduševila djecu i odrasle

svom drugom izdanju festival društvenih igara privukao je mnoge posjetitelje od djece, mladih, odraslih, entuzijasta, amatera, ali i profesionalaca

Autor:
Ivona Postružin
27/03/2024 u 17:11 h
<p>festival društvenih igara<br>
zagreb, hrvatska<br>
foto: Ivona Postružin</p>
festival društvenih igara zagreb, hrvatska foto: Ivona PostružinIVONA POSTRUžIN

Iza nas je zanimljiv vikend pun drukčijih svjetova, vintage igrica, razmjene igara i zabavnih radionica. U svom drugom izdanju festival društvenih igara privukao je mnoge posjetitelje od djece, mladih, odraslih, entuzijasta, amatera, ali i profesionalaca. U dva dana na dvije lokacije - Centru za kulturu Trešnjevka i Crnom mačku - postigao se jedan zajednički cilj približavanje društvenih igara raznim skupinama i kvalitetno provođenje vremena.

Entuzijazam za društvene igre ipak postoji

Da postoje strastveni entuzijasti za društvene igre i da one nisu samo Monopoly i Čovječe ne ljuti se, Tin i Rene otkrili su još u osnovnoj školi

"Imali smo after school party gdje bi naša prijateljica donijela razne društvene igre, od tada smo počeli graditi kolekciju", ističu.

Kažu kako ljudi imaju slabo poznavanje o različitosti društvenih igara, no one mogu biti kompleksne, moderne, džepne, jednostavne,…

Mnoge igre su se mogle naći i na buvljaku koji se istovremeno održavao u Crnom maču. Posjetitelji su tamo mogli kupiti rabljene, dobro očuvane igre, karte, ali i razmijeniti znanja.

Socijalizacija kroz igru

Društvene igre zabavan su i edukativan način socijalizacije, daleko od ekrana. Povezuju ljude, kaže Roko, koji je glavni tajnik udruge Realms long forgotten. Njegove prijatelje i njega oduvijek je zanimao fantasy svijet, a upravo taj svijet im je pomogao da se nastave družiti.

"To nam je isprika da se družimo i nalazimo, da nije bilo društvenih igara nema šanse da bi našli vremena u životima, a kroz njih uvijek nađemo isprike i vremena da se družimo".

Upoznavanje novih svjetova prihvatili su i oni najmlađi koji su sa svojim roditeljima uz šalice čaja uživali u pobjeđivanju, ali i naučili nešto iz gubitaka.

Približavanje igara djeci

Da su djeca otuđena i previše u ekranima pokazuju već mnoga istraživanja, no posjećenost djeca na ovom festivalu ulijeva nadu. Organizatori u Centru za kulturu Trešnjevka zadovoljni su posjećenosti radionica i kvizova za djecu, a osim djece uživali su i roditelji koji su kroz retro igrice proživljavali svoju mladost. Djeca su također imala priliku i upoznati se s uličnim igrama poput školice i gumi-gumija.

Ljubav za društvene igre cilj je prenijeti na mlađe generacije, jer osim što su zabavne imaju mnoge benefite, razvijanje kognitivnih i motoričkih sposobnosti, te socijalizacije.

Vezani članci
27. travanj 2024 06:17