StoryEditor

IMAMO RECEPTE Mate Janković kuhao u menzi Odeon pa studentima podijelio 1500 obroka

Autor:
Global
04/11/2022 u 15:35 h
<p>Mate Janković pripremao zero waste obroke za studente</p>
Mate Janković pripremao zero waste obroke za studentePR

Čak 1500 besplatnih zero waste obroka jučer su u studentskoj menzi Odeon podijelili predstavnici kompanije Nestlé i ambasadori kampanje Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane. Obroke je za studente pripremao poznati chef Mate Janković i to od namirnica koje Hrvati u prosjeku najviše bacaju. Usporedbe radi, da su ostaci hrane koji su utrošeni u pripremu studentskih obroka postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila ekvivalentna dovoljnoj količini struje za jedno kućanstvo za gotovo 16 dana.

image

Arancini od piletine, juha od mrkve i krumpira i vege lazanje

PR

Kampanja je prvenstveno bila namijenjena milenijalcima i generaciji Z, a "pokazala je da svi možemo puno toga naučiti kad je u pitanju smanjenje otpada od hrane", izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu

Bacajući neke od najskupljih namirnica, hrvatska kućanstva godišnje stvaraju više od 216.000 tona otpada od hrane i znatno utječu na emisiju stakleničkih plinova, upozoravaju stručnjaci. Što ispada da se u prosjeku baci 22 kile jestivih namirnica po glavi stanovnika Hrvatske. Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti. Tri jela koje je oslislio Mate Janković napravljena su od namirnica koje se u hrvatskoj najviše bacaju. Tako je juha skuhana od krumpira i mrkve, lazanje su napravljene od raznog povrća, a na meniju se našla i piletina.

image
PR

"Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali, mogu jednostavno pripremiti i kod kuće", kazao je Janković.

Juha od mrkve i krumpira

Sastojci za 4 osobe:

125 g mrkve

125 g krumpira

100 g luka

2 režnja češnjaka

Sok polovice naranče

Temeljac od povrća

50 g maslaca

50 g vrhnja za kuhanje

Sol

Papar

Priprema:

Pirjati mrkvu, luk, krumpir i češnjak. Posoliti, popapriti, dodati temeljac i sok od naranče. Kad sve omekša, izblendati pa dodati maslac i vrhnje za kuhanje.

Vege lazanje

Sastojci za 4 osobe:

250 g kuhanog ostataka od povrća

240 g lazanja

600 ml mlijeka

35 g brašna

35 g maslaca

1 režanj češnjaka

Lovor

1 luk

Ulje

Klinčić

Peršin

50 g ribanog sira

100 g mozzarelle

Sol

Papar

200 g pelata

50 g luka

1 režanj češnjaka

Maslinovo ulje

Priprema:

Na maslacu popržimo brašno, dodamo mlijeko, sol, papar i prokuhamo uz dodatak peršina, luka, češnjaka i dva klinčića. Procijedimo i dodamo sjeckano povrće. U pleh složimo sloj lazanja, sloj povrća i bešamela, dodamo sjeckanu mozzarellu i ribani parmezan. Složimo nekoliko slojeva ponavljajući postupak.

Na maslinovom ulju pirjamo sjeckani luk, dodamo češnjak i sjeckane pelate. Kuhamo uz dodatak soli i papra. Sve prelijemo na najgornji sloj lazanja i pospemo parmezanom te dodamo sjeckanu mozzarellu. Sve zapečemo u pećnici na 200 stupnjeva. Pustimo 20 minuta da odmori i poslužimo.

Arancini od piletine

Sastojci za 4 osobe:

200 g usitnjenih ostataka pečene piletine

200 g riže

80 g luka

1 režanj češnjaka

Ulje

1 dl bijelog vina

Temeljac od kosti pečene piletine

50 g ribanog sira (parmezan)

50 g pelata

1 žličica sjeckanog peršina

Ulje za friganje

Jaja, brašno i mrvice za paniranje

80 g mozzarelle

Sol

Papar

Priprema:

Na ulju pirjati luk postepeno dodavajući češnjak i pelate, te zatim prokuhati. Dodati rižu, promiješati, dodati bijelo vino, podlijevati vrućim temeljcem i miješati dok riža ne omekša. Na kraju dodati sjeckanu pečenu piletinu, sol, papar, parmezan i maslac pa sve dobro izmiješati. Dodati peršin. Ohladiti. Oblikovati okruglice i u sredinu im dodati komad mozzarelle. Panirati ih u brašno, jaja i mrvice pa pržiti do zlatno žute boje na 170 stupnjeva. Po želji poslužiti uz umak od rajčice ili salatu.

Vezani članci
29. travanj 2024 09:39