StoryEditor

KNJIGA NASTALA IZ JEDNOG DAHA Maša Rimac Jurinović predstavila svoj prvijenac

‘Malo me usporio potres, ali sam se onda sabrala, sjela i napisala ju do kraja vrlo brzo‘ nadodala je.

18/03/2023 u 10:11 h
<p>Na fotografiji su autorica Maša Rimac Jurinović, Nataša Govedić, Iva Gruić, Iva Nemec i Ines Škuflić Horvat</p>
Na fotografiji su autorica Maša Rimac Jurinović, Nataša Govedić, Iva Gruić, Iva Nemec i Ines Škuflić HorvatMARINA VUčIćEVIć/GLOBAL

"To je jedinstvena knjiga koja istražuje dječju recepciju kazališnih predstava namijenjenih njima", riječi su urednice knjige Nataše Govedić. Riječ je zapravp o završnom radu na poslijediplomskom studiju dramske pedagogije koji je autorica Maša Rimac Jurinović pretvorila u svoju prvu knjigu - "Kako djeca opisuju svoje kazalište". Promocija je održana sinoć u 18 sati u prostoru Teatra Tirena u Zagrebu.

Od završnog rada pa sve do knjige

Autorica Maša Rimac Jurinović, viša je asistentica na Katedri za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na ideju teme završnog rada došla je uz razgovor s voditeljicom studija, a taj je rad, po riječima recenzentica, prvi istraživački rad fokusiran na dječju artikulaciju etičkog iskustva kazališta i bitan doprinos nacionalnoj znanosti o kazalištu.

image

Promocija knjige "Kako djeca opisuju svoje kazalište"

MARINA VUčIćEVIć/GLOBAL

"Uvijek mi je bilo zanimljivo kazalište za djecu jer sam radila u školi i vodila sam djecu u kazalište, a posebno mi je postalo interesantno kad sam dobila svoje dijete, kad sam krenula s njime u kazalište i kada smo počeli razgovarati o tom kazalištu", istaknula je Rimac Jurinović.

"Mene je bilo strah kako ću napisati knjigu, a ova je knjiga nastala u dahu. Malo me usporio potres, ali sam se onda sabrala, sjela i napisala ju do kraja vrlo brzo", nadodala je.

'Djeca trebaju najbolje kazalište'

Autorica smatra da ima mnogo zanimljivih predstava koje daju djeci slobodu u interpretaciji, ali i onih koje to ne rade.

"Ponekad mi se čini kao da autori koji su ih radili misle da je sve dobro za djecu, a to zapravo nije istina jer djeca trebaju najbolje kazalište", rekla je za Global Rimac Jurinović.

Smatra da za djecu nema dovoljno dobrog sadržaja i da ih treba uključiti u izbor i u nastajanje predstava.

image

Na fotografiji su Mašina sestra Ana, Ines Škuflić Horvat, autorica Maša Rimac Jurinović, Iva Nemec, Nataša Govedić i Iva Gruić

MARINA VUčIćEVIć/GLOBAL

"A tu im moramo pomoći mi odrasli, u tom nekom ohrabrivanju i davanju alata, a ne u određivanju što je za njih primjereno ili nije. Tu ipak trebamo pitati njih što ih zanima jer to je njihovo kazalište", nadodala je.

O autorici i njezinoj knjizi su govorile i izv. prof. dr. sc. Nataša Govedić, izv. prof. dr. sc. Iva Gruić, dr. sc. Ines Škuflić-Horvat te Iva Nemec, specijalistica dramske pedagogije.

"I ono s čim završavam, čini se da je to ono kazalište koje djeca trebaju, a to je da ima tu nekakvu vjeru u svijet koji ima prijatelja, u svijet koji je mjesto gdje ćeš naći nekog tko će ti reći 'E daj, hajde probaj, daj uzmi si još malo vremena, meni ti je to jako važno'", rekla je Iva Nemec, objašnjavajući da je ovaj način komunikacije ono što ju je kod Maše najviše fasciniralo.

Vezani članci
06. svibanj 2024 21:11