StoryEditor

‘KONCERTI NA DAR‘ Studenti Muzičke akademije obilježavaju dan fakulteta uz dva koncerta

Osim djela poznatih skladatelja, bit će izvedene i kompozicije studenata

11/01/2023 u 07:38 h
10195
Pixabay

Studenti Muzičke akademije i ove će godine nastupiti sa Zagrebačkim solistima i Zagrebačkom filharmonijom povodom Dana Muzičke akademije. U koncertnoj dvorani Blagoje Bersa ovog četvrtka održat će se prvi koncert uz Zagrebačke soliste. Drugi koncert moći će se slušati u petak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz Zagrebačku filharmoniju, objavljeno je na službenoj stranici Akademije.

Prvi koncert donosi djela Händela, Mozarta, Saint-Saënsa, Larssona te Bartóka. Kao solisti nastupit će saksofonist Patrik Prežgaj, violinist Matej Žerovnik i sopranistica Nikolina Hrkać te pijanistice Petra Akrap i Ana Tomšić, dok će koncertom dirigirati Jasenka Ostojić.

Također, bit će praizvedeno djelo studenta druge godine kompozicije Tomislava Krobota, pod nazivom "Concertino za klavir i gudače". Tomislav je istaknuo da je "sreća" što na Muzičkoj akademiji postoje razne mogućnosti izvedbi gotovo svih kompozicija koje studenti osmisle za vrijeme studija.

"To je jedna lijepa 'škola' kako za skladatelje i za izvođače koji praizvode naša djela. Svi posjetitelji koncerta moći će uživati u vrhunskim izvedbama Zagrebačkih solista, uz koje će svirati i pjevati studenti Muzičke akademije", poručio je Tomislav.

Studentica treće godine klavira, Ana Tomšić, prvi će put svirati sa Zagrebačkim solistima, a u pripremu za nastup je uložila mnogo truda.

"Pripremam se sa svojim profesorom Srđanom Čaldarovićem već par mjeseci i prošla sam dvije audicije kako bih mogla svirati na koncertu, ali uistinu uživam u muziciranju s tako izvrsnim glazbenicima", rekla je Ana i pozvala sve ljubitelje glazbe na koncert. Ulaznice za oba "Koncerta na dar" su besplatne.

Na drugom će koncertu biti izvedena djela Petra Iljiča Čajkovskog, Henrija Tomasija, Borisa Papandopula te "Tri impresije sa Sjevera" za simfonijski orkestar Davida Batinića. Koncertom će ponovno dirigirati Jasenka Ostojić, dok će kao solisti nastupiti sopranistica Nela Katalinić Klinar, saksofonist Sven Crnković, te violinistica Tao-Yuan Hsiao. 

Vezani članci
05. svibanj 2024 17:41