StoryEditor

‘KRV NIJE MODA‘ Europska kampanja za zabranu uzgoja životinja zbog krzna

‘U modi su humanost i suosjećanje, a ne prolijevanje krvi zbog mode‘, rekli su iz udruge Prijatelji životinja

21/11/2022 u 16:17 h
14329
PIXABAY

Prijatelji životinja pozivaju hrvatske građane da na www.krvnijemoda.eu potpišu Europsku građansku inicijativu "Europa bez krzna" kojom se nastoji zabraniti uzgoj životinja zbog krzna u cijeloj Europi. Inicijativu je pokrenula međunarodna koalicija Fur Free Alliance u suradnji s europskim organizacijama za zaštitu životinja te Prijateljima životinja i Eurogroup for Animals.

"U modi su humanost i suosjećanje, a ne prolijevanje krvi zbog mode!", zaključuju Prijatelji životinja.

Zabrana je u Hrvatskoj na snagu stupila 1. siječnja 2017. godine nakon deset godina prijelaznog razdoblja, a 2006. godine podržalo ju je više od 80 posto građana. Prijatelji životinja navode da životinje uzgajane u svrhu iskorištavanja krzna život provode zatočene u skučenim i prljavim kavezima gdje su izložene ekstremnim vremenskim uvjetima, stresu i kanibalizmu, a prije samog deranja kože im lome vratove, ubrizgavaju otrove, truju ih plinom ili ubijaju strujnim udarima. Ponekad im i živima oderu kožu s tijela.

Osim što se životinje drže u nehumanim uvjetima za zabranu postoji i problem ekološke osviještenosti. Za proizvodnju i preradu krzna koriste se ogromne količine dragocjenih prirodnih resursa i vode, a potrebno ga je i obraditi u otrovnim kemikalijama zbog kojih radnici često obolijevaju. Industrija krzna također je jedan od uzročnika širenja zaraznih bolesti kao što je COVID-19.

Dok je većina Europske unije zabranila takozvani fur farming, jedan on najvećih proizvođača krzna upravo je europska zemlja – Finska. Naime, proizvodnja krzna u Finskoj potpuno je legalna, a najčešće se radi kao obiteljski posao, navodi fifur.fi. U Finskoj postoji oko 600 ovakvih lokacija, a 95 posto nalazi se u regiji Ostrobothnia.

Prijatelji životinja naglašavaju da postoje materijali puno bolji od životinjskog krzna koji su topli i atraktivni i bolje griju te da upotreba životinjskog krzna nije potrebna. U sklopu inicijative, u suradnji s agencijom Kontra, postavljeni su jumbo plakati s ilustracijom životinjskih bundi s kojih se cijedi krv uz slogan "Krv nije moda", s ciljem da se građane potakne na sudjelovanje.

28. travanj 2024 21:49