StoryEditor

OŠTEĆENJE SLUHA Posljedice preglasne glazbe mladi mogu osjetiti čak i u svojim šezdesetima

‘Izloženost glasnoj glazbi dugo vremena postepeno narušava zdravlje sluha‘, objasnila je audiologinja Lauren Dillard

Autor:
Josipa Čović
20/11/2022 u 20:00 h
11451
PIXABAY

Poteškoće sa sluhom u starijoj životnoj dobi prijete milijardi mladih ljudi, a sve zbog slušanja preglasne glazbe putem slušalica ili boravka u prostorima i na koncertima s preglasnom glazbom, prenosi Hina.

Rezultati 33 znanstvene studije pokazali su da je u posljednjih 20 godina čak 24 posto mladih izloženo preglasnoj glazbi iz slušalica mobitela, dok je 48 posto izloženo nezdravim razinama buke na mjestima kao što su noćni klubovi i koncerti. Podaci su objavljeni u časopisu BMJ Global Health.

Lauren Dillard, audiologinja na Medicinskom sveučilištu Južne Kalifornije te voditeljica studije, ističe da je raspon toliko širok djelomično i zbog toga što su neki mladi izloženi riziku zbog oba faktora.

"Izloženost glasnoj glazbi dugo vremena postepeno narušava zdravlje sluha, a posljedice takvog načina života mogu se osjetiti, primjerice, sa 67 godina", kazala je Dillard.

Da bi se takve pojave prevenirale, Dillard savjetuje vlade da se pridržavaju smjernica WHO-a o sigurnom slušanju glazbe, poput nadzora i ograničenja glasnoće u određenim prostorima. Naglasak stavlja i na korporacije koji proizvode mobitele da upozore korisnike na preveliku glasnoću zvuka, a odgovornost leži i na roditeljima koji trebaju provoditi nadzor te ograničiti preglasno slušanje glazbe kod svoje djece.

Prema pisanju BMJ Global Healtha, kontinuirana izloženost preglasnoj razini zvuka može oštetiti osjetilne stanice i meke strukture koje su sastavni dio ljudskog uha. To može rezultirati gubitkom sluha ili pojavom neugodnog šuma, poznatog kao tinitus. U djece on može dovesti do pada koncentracije i motivacije, a kod odraslih do teških psihosocijalnih stanja i kognitivnih oštećenja.

Vezani članci
03. svibanj 2024 05:22